Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Spomienka na pád britského bombardéra pri Čuňove


Spomienka na pád britského bombardéra pri Čuňove

Príslušníci Veliteľstva posádky Bratislava si dňa 2. októbra  v areáli vodného diela pri Čuňove pripomenuli letcov zo zostreleného britského bombardéra, ktorý pred  sedemdesiatimi rokmi padol nad vodami Dunaja pri plnení bojových úloh.

K pamätníku postavenom na pamiatku členov posádky  britského bombardéra Wellington MF 458 ´A´ 40. letky kráľovských leteckých síl (Royal Air Forces) Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, zasiahnutého protilietadlovou strelou, sa prišli pokloniť a vzdať tak úctu piatim hrdinom 2. svetovej vojny, zástupcovia slovenských ozbrojených síl na čele s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Milanom Maximom, veľvyslanec Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku  Andrew Garth, , predstavitelia diplomatického zboru, zástupcovia britských spoločností na Slovensku, príbuzní a nemálo pamätníkov týchto časov.

Súčasťou spomienkového podujatia bol pietny akt kladenia vencov, ktorí na vysokej úrovni zabezpečili príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby OS SR pod dirigentskou taktovkou nadporučíka Petra Hudeca.

Veríme, že tieto priestory dunajskej hrádze zostanú i naďalej v pamäti na odvážnych mužov, ktorí bojovali za slobodu a demokraciu.


Spomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri ČuňoveSpomienka na pád britského bombardéra pri Čuňove

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: kpt. Ing. Jiří VRCHOVECKÝ - Dátum: 06.10.2014
Čítanosť: 9
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share