Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište


Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište

V sobotu 16. augusta sa v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Kalište pri Banskej Bystrici uskutočnil už deviaty ročník spomienkového podujatia Stretnutie generácií.

Každoročnej spomienky, venovanej obetiam nezmyselného vraždenia počas II. svetovej vojny, sa zúčastnili predseda vlády SR Róbert Fico, ktorý nad podujatím prebral záštitu, predstavitelia rezortu  obrany SR,  Národnej rady SR, riaditeľ múzea SNP a ďalší návštevníci, ktorí zavítali na toto pamätné miesto s úmyslom pripomenúť si a vzdať úctu tým, ktorí sa vo vojne zaslúžili o našu slobodu.

K dôstojnému priebehu spomienky na obete z radov Kališťanov a  účastníkov boja proti fašizmu prispeli nemalou mierou i príslušníci Čestnej stráže SR a Vojenskej hudby Banská Bystrica, pod dirigentskou taktovkou poručíka Jána Goliáša.

Príbeh tejto malej partizánskej dedinky prerozprával vo svojom úvodnom prejave premiér SR Róbert Fico. Pozdrav prezidenta SR Andreja Kisku odovzdal účastníkom podujatia vedúci prezidentskej kancelárie v Banskej Bystrici Stanislav Líška, následne sa prítomným prihovorila  prednostka banskobystrického Okresného úradu Ľubica Laššáková a za Slovenský zväz protifašistických bojovníkov predseda Pavol Sečkár.

Dedinka Kalište, do ktorej sa život už nevrátil, je považovaná za symbol slovenských obcí pripomínajúca aj v dnešných časoch tragédiu, ktorá sa odohrala pred takmer sedemdesiatimi rokmi, zanechávajúca spomienku ako dedičstvo na tých, ktorí bojovali za krajšiu budúcnosť.


Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište Príslušníci bratislavskej posádky sa poklonili pamiatke obetiam vojny v partizánskej dedinke Kalište

Autor: por. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: por. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ - Dátum: 18.08.2014
Čítanosť: 3
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share