Preskocit navigáciu

P. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republiky


P. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republiky

Slovenský štít 2019 (Slovak Shield 2019) preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republiky. Vojaci potvrdili pripravenosť a zároveň aj schopnosť  spolupracovať s armádami iných krajín. V priestoroch Centra výcviku Lešť to dnes uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš po tom, ako sa zúčastnil na záverečnej časti cvičenia.

„Toto cvičenie je každoročne vrcholom výcvikového roka našich ozbrojených síl a tento rok sa zaradilo medzi jedno z najväčších v histórii,“ uviedol šéf rezortu obrany Peter Gajdoš. Zároveň vyzdvihol, že scenár cvičenia bol pripravený tak, aby vojaci cvičili v čo najreálnejších bojových podmienkach.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko pri tejto príležitosti vyzdvihol pripravenosť príslušníkov Ozbrojených síl SR plniť úlohy v náročných podmienkach a tiež v spolupráci zo zahraničnými partnermi. „Splnené úlohy priniesli množstvo poznatkov, ktoré budú využité v praxi a budú zapracované do plánovacích procesov na rok 2020,“ povedal. 

Veliaci cvičenia a zároveň veliteľ Pozemných síl OS SR genmjr. Jindřich Joch zhodnotil plnenie úloh cvičenia. „Činnosť hodnotím ako zvládnutú, pričom strelecká časť cvičenia získala výborné hodnotenie,“ povedal s tým, že jedným z cieľov bolo tiež overiť psychickú odolnosť profesionálnych vojakov v rámci dlhodobého prežitia v teréne.

Cvičenie Slovenský štít 2019 sa konalo v priestoroch Centra výcviku Lešť a Posádkového cvičiska Kolíňanský vrch od 4. novembra 2019 za účasti celkovo viac ako 2800 (vrátane podporných cvičení) profesionálnych vojakov, z toho takmer 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Okrem nich sa na cvičení podieľali aj vojaci z Česka, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických, a po prvýkrát aj z Portugalska. 

Cieľom cvičenia bolo preveriť spôsobilosti mechanizovanej brigády v spoločnej operácii v mnohonárodnom prostredí pri obrane suverenity a územnej celistvosti Slovenskej republiky v kontexte kolektívnej obrany a interoperability aliančných partnerov. Súbežne s cvičením Slovenský štít 2019 sa uskutočnili aj podporné cvičenia Vzdušný štít 2019 (Air Shield 2019) a Jasné znamenie 2019 (Clear Sign 2019).


P. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republikyP. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republiky

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 12.11.2019
Čítanosť: 5439
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share