Preskocit navigáciu

ISAF - Opravy, inventarizácia, hokej


ISAF - Opravy, inventarizácia, hokej

Opravy vojenskej techniky, inventarizácia skladov a preberanie nového materiálu boli v piatok a v sobotu najdôležitejšie úlohy slovenského kontingentu operácie ISAF dislokovaného v afganskom Kandaháre.

„Poriadok musí byť, takže pravidelné inventúry sa vykonávajú vždy s príchodom novej rotácie“, konštatoval plukovník gšt. Jindřich Joch, veliteľ Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR, ktorý velí aj skupine metodickej pomoci pri decembrovej rotácii. „S našim letom sme priviezli približne 10 ton materiálu, teda dva plné kontajnery. Boli to hlavne náhradné diely na techniku, mazivá či zdravotnícky materiál,“ povedal major Šimon Szorád, náčelník Centra materiálového manažmentu zahraničných operácií Multifunkčnej zásobovacej základne Nemšová. Konštatoval, že veľmi vysoká prašnosť a veľké teplotné rozdiely predstavujú veľkú náročnosť najmä pri opravách a údržbe motorov, no aj elektronických radiacich modulov. Plukovník Joch v tejto súvislosti ocenil spoľahlivú prácu poltucta zamestnancov Vojenského opravárenského podniku Trenčín. Tí musia v priebehu pár dní rotácie vykonať potrebné servisné práce na všetkej technike.

Koniec týždňa bol v Kandaháre aj v znamení nového ročníka hokejbalovej ligy. „Či sú to chlapci zo strážnej jednotky, ženisti, alebo všetci ostatní, každý jeden z nás sa potrebuje aspoň na chvíľu psychicky odreagovať. Náročnosť služby, vysoké teploty či napätie z občasných raketových útokov na základňu – na to je najlepší duševný ventil jednoznačne šport,“ povedal už odchádzajúci veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Jozef Ševčík. „Okrem posilňovne sme večer po službe hrávali aj futbal či pozemný hokej, pri ktorých sa zase buduje partia a dobré kamarátske vzťahy,“ dodal veliteľ. Aj on druhom kole nového ročníka medzinárodnej ligy vojakov v hokejbale na základni v Kandaháre nastúpil za slovenský výber. Ako v minulých ročníkoch aj teraz sa slovenskému výberu darilo. Nad tímom amerického námorníctva vyhral 10:0. No a nakoľko nový veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober je tiež hokejista, už v utorok aj on nastúpi proti Kanade.

Samozrejme, aj v sobotu slovenskí vojaci pokračovali v nepretržitej službe pri strážení kandahárskej vojenskej základne, ktorá je najväčšou základňou NATO na svete. V rámci mimoriadne zodpovednej služby tiež skontrolovali stovky nákladiakov a miestnych pracovníkov, ktorí pracujú na základni.

 


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3Foto4

Autor: Milan Vanga, OS SR, Pavol Vitko MO SR , Foto: Pavol Vitko MO SR - Dátum: 07.12.2009
Čítanosť: 25051
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share