Preskocit navigáciu

Viac ako 1000 vojakov a 160 rôznych typov vozidiel z krajín V4 sa zúčastnilo cvičenia puma - 18


Viac ako 1000 vojakov a 160 rôznych typov vozidiel z krajín V4 sa zúčastnilo cvičenia puma - 18

Viac ako 1000 vojakov a 160 rôznych typov vozidiel sa v dňoch 19. – 23. novembra 2018 zúčastnilo medzinárodného cvičenia pod kódovým označením PUMA.
Toto medzinárodné cvičenie krajín V4 za účasti profesionálnych vojakov z Poľskej, Maďarskej, Českej a Slovenskej republiky prebiehalo vo výcvikovom priestore poľských pozemných síl Wedrzyn (POL) za riadenia veliteľa 6. výsadkovej brigády Krakov.
Hlavným cieľom cvičenia bolo skoordinovať a skontrolovať pripravenosť profesionálnych vojakov krajín V4 počas vedenia stabilizačnej operácie v priestore zodpovednosti a v priestore nasadenia (ako napr. plánovanie a vedenie prieskumu, riadenie konvojov, hliadkovanie, zabezpečovanie bezpečnosti a stabilizácie v priestore zodpovednosti a spolupráca s miestnymi orgánmi a službami).
"Certifikačnému procesu predchádzali dlhodobé taktické a plánovacie prípravy, aby sa vytvoril najrealistickejší scenár a základ tohto cvičenia. Bolo potrebné overiť možné budúce oblasti operačného cieľa spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín V4 a prispôsobiť úlohy danému regiónu. "- konštatoval maj. Piotr Ciapka (POL).
Naše ozbrojené sily a naše ,,farby“ zastupovala a hájila majorka Jana Téglašiová, príslušníčka Veliteľstva brigády bojového zabezpečenia Trenčín, ktorá pôsobila a bola predurčená do zostavy riaditeľstva cvičenia JLOC - Joint Logistics Operations Centre (v preklade Spoločné logistické operačné centrum).
Cvičenie PUMA-18 bolo vyvrcholením prípravného obdobia spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín V4. Ďalšou etapou bude budúci rok, kedy prebehne medzinárodná certifikácia celej bojovej skupiny pod označením V4 EU BG 2019/II.


Puma 1Puma 1Puma 1Puma 1Puma 2Puma 2

Autor: kpt. Ing. Martin ŠURIN - Dátum: 23.11.2018
Čítanosť: 3040
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share