Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru


Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru

Vo štvrtok, 7. júna prijal generálporučík Zmeko akreditovaných pridelencov obrany Maďarska, Poľskej republiky, Číny a Ruskej federácie.
Počas úvodného stretnutia s pridelencom obrany Maďarska, podplukovníkom Csabom Vidom, prejednali podrobnosti blížiaceho sa stretnutia náčelníkov generálnych štábov krajín V4, počas ktorého práve generálporučík Zmeko preberie predsedníctvo v tomto zoskupení od svojho maďarského kolegu. V diskusii sa obaja uistili o pokračovaní v úspešnej spolupráci najmä v oblasti výcviku vojsk.
V nasledujúcom stretnutí s plukovníkom Andrzejom Kapicom, pridelencom obrany Poľskej republiky, poďakoval náčelník generálneho štábu za spoluprácu a pomoc pri nasadení slovenského príspevku do výcvikovej aktivity v Iraku, kde časť slovenských vojakov aktívne pôsobí v rámci poľského výcvikového tímu. Zároveň prejednali úlohu slovenských ozbrojených síl v plánovanej a pripravovanej bojovej skupine EÚ krajín V4, kde práve Poľsko pôsobí v pozícii tzv. framework nation. Na záver v krátkosti prerokovali možnosť zapojenia v aktivitách PESCO. Stretnutie s oboma pridelencami obrany našich susedných štátov sa nieslo v duchu posilnenia spolupráce v rámci krajín V4, ale najmä vo formáte Európskej únie a NATO.
V nasledujúcej časti bloku prijatí predstaviteľov vojenského diplomatického zboru na Slovensku sa generálporučík Zmeko stretol s plukovníkom Hui Jia. Počas zdvorilostného stretnutia sa obaja dotkli možnosti spolupráce najmä v operáciách a misiách pod vlajkou OSN ako prípadného pokračovania vo vzdelávacích aktivitách.
Následne náčelník generálneho štábu prijal aj pridelenca obrany Ruskej federácie plukovníka Olega Avrinského. Počas stretnutia si obe strany vymenili vzájomné pohľady na aktuálne bezpečnostné prostredie, kde generálporučík Zmeko prezentoval pevné euroatlantické ukotvenie našich ozbrojených síl. Ruský pridelenec obrany vyjadril pochopenie pre obmedzenie vojenskej spolupráce zároveň ocenil, že spolupráca s vojenským diplomatickým zborom zostala na korektnej báze rešpektovania vzájomných postojov. 


Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboruNáčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboruNáčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboruNáčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboruNáčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 2Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 2Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 2Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 2Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 3Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 3Náčelník generálneho štábu prijal zástupcov vojenského diplomatického zboru 3

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ-PP - Dátum: 07.06.2018
Čítanosť: 5474
Verzia pre tlač

Skočiť na menu