Preskocit navigáciu

Ukončenie Poddôstojníckeho kurzu OR-6 v Martine


Ukončenie Poddôstojníckeho kurzu OR-6 v Martine  

            Slávnostné vyradenie frekventantov Poddôstojníckeho kurzu OR-6 sa uskutočnilo dňa 26. januára 2018 v Poddôstojníckom klube OS SR v Martine.            

Dňa 7. januára 2018 nastúpilo do kurzu 50 profesionálnych vojakov (z toho 6 žien) z útvarov OS SR. Obsah Poddôstojníckeho kurzu OR-6 nadväzoval na predchádzajúci Poddôstojnícky kurz OR-5 a  poskytol budúcim rotným vedomosti a zručnosti, ktoré budú potrebovať v nových funkciách s touto vojenskou hodnosťou. Ťažiskovými predmetmi boli vojenské vodcovstvo, komunikačné schopnosti a metodika vedenia výcviku. Využívané boli ako prostriedok s cieľom naučiť budúcich rotných „rozhodnúť sa“ a „rozhodnúť sa správne“, pretože prijímanie správnych rozhodnutí pri vedení podriadených vojakov je kľúčové nielen v boji, ale aj pri plnení služobných povinností a zadaných úloh každodenného života u útvaru.  

Cieľom kurzu bolo pripraviť kvalifikovaného PrV v hodnosti čatár, ktorý bol určený na povýšenie do poddôstojníckej hodnosti rotný. Výcvik bol založený na filozofii „rozhodnúť sa“ a „rozhodnúť sa správne“. To sa aj podarilo „splniť“ pod vedením staršieho inštruktora Kariérnych kurzov nadrotmajstra Tomáša Zábojníka a inštruktorov rotmajstra Milana Kučeríka, rotmajstra Jozefa Baričiaka, rotmajstra Ladislava Plavca a rotného Tomáša Novodomca.

          Slávnostné vyradenie bolo vykonané za prítomnosti veliteľa Poddôstojníckej akadémie štábneho nadrotmajstra Richarda Fabriciusa, veliteľského a inštruktorského zboru Kariérnych kurzov Poddôstojníckej akadémie Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin.

 Najlepším absolventom Poddôstojníckeho kurzu OR-6 v termíne 7. – 26. januára 2018 sa stal čatár Ondrej Hanták z Práporu podpory velenia Trenčín.

 „BLAHOŽELÁME!“ 

Veliteľ Poddôstojníckej akadémie štábny nadrotmajster Richard Fabricius sa vo svojom príhovore poďakoval za dobre vykonanú prácu veliteľskému a inštruktorskému zboru Kariérnych kurzov a zároveň s istotou prehlásil, že 49 úspešných absolventov Poddôstojníckeho kurzu OR-6 spĺňa všetky predpoklady na povýšenie do poddôstojníckej hodnosti „rotný“.


FotoFotoFoto

Autor: nrtm. Milan LESAY , Foto: nrtm. Milan LESAY - Dátum: 29.01.2018
Čítanosť: 4039
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share