Preskocit navigáciu

Pohreb veterána RAF


Pohreb veterána RAF V piatok 12. septembra sa za účasti veliteľa vzdušných síl OS SR konal v Poprade pohreb veterána čs. perutí RAF generálmajora v.v. Mikuláša Grofčíka.

M. Grofčík, ktorý sa narodil vo Vikartovciach pri Poprade, zomrel 3. augusta v Londýne vo veku 92 rokov. Smútočná rozlúčka sa konala v Londýne 28. augusta za prítomnosti pridelenca obrany SR vo Veľkej Británii generálmajora Jozefa Dunaja, členov Zväzu letcov slobodného Československa, príbuzných a ďalších smútočných hostí.

M. Grofčík bol celý život hrdý slovenský patriot a želal si, aby po smrti boli jeho pozostatky uložené v domovine. Jeho želanie bolo splnené. Za rezort obrany sa na pohrebe v Poprade zúčastnili veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Juraj Baránek, riaditeľ odboru vojenskej diplomacie MO SR plukovník Vladimír Samek a ďalší hostia.

„Hrdinské činy generálmajora vo výslužbe Mikuláša Grofčíka zostanú navždy zapísané zlatými písmenami v histórii nášho vojenského letectva. Odkaz jeho života, jeho prístup k plneniu úloh, jeho hrdosť, vlastenectvo a morálna čistota sú pre nás vzorom a nepochybne ešte na dlhé obdobie budú odkazom pre ďalšie generácie mladých ľudí, obzvlášť príslušníkov letectva vzdušných síl OS SR,“ povedal vo svojom smútočnom príhovore generálmajor Baránek. Tiež uviedol: „Aj generálmajor Mikuláš Grofčík mal veľkú zásluhu na tom, že slovenskí a českí piloti uskutočnili z britských letísk celkom viac než 36-tisíc bojových letov a zostrelili alebo poškodili 340 nepriateľských lietadiel.“

Generálmajorovi Mikulášovi Grofčíkovi sa koncom roku 1939 ako presvedčenému antifašistovi podarilo odísť za dramatických okolností cez Maďarsko a Juhosláviu na Blízky Východ, kde sa stal súčasťou čs. zahraničných vojenských jednotiek. Zúčastnil sa na ústupových bojoch vo Francúzsku. Po príchode do Veľkej Británie sa stal príslušníkom 312. čs. leteckej perute. Aj preto, že sa rýchlo naučil angličtinu, dobre ovládal matematiku a bol absolútne lojálny protifašistickému odboju, vyslali ho na ročné štúdium do Londýna. Britskí špecialisti ho zasvätili do vtedy najmodernejšieho a prísne utajovaného systému elektronického riadenia letovej prevádzky a ochrany vzdušného priestoru. Zúčastnil sa aj na pátracích a evakuačných letoch.

Generálmajor Grofčík sa po 2. svetovej vojne vrátil do Československa. Dva roky pôsobil vo veliteľských funkciách na pražskom vojenskom letisku Kbely. V roku 1947 ho prijali na Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Tesne pred totalitným prevratom v roku 1948, vediac kam smeruje politický vývoj, sa mu i so svojou anglickou manželkou Margaret podarilo odísť späť Veľkej Británie. V Londýne si doplnil technické vzdelanie a pracoval v oblasti leteckého výskumu. Posledných 16 rokov pred odchodom do dôchodku pôsobil na City University London ako odborný asistent.


Generálmajor v.v. Mikuláš Grofčík bol celý svoj život presvedčený demokrat a zároveň bol hrdý na svoju domovinu. Tiež bol členom Zväzu letcov slobodného Československa so sídlom v Londýne. Bol jedným z dvoch posledných slovenských veteránov RAF žijúcich na Britských ostrovoch.



Česť jeho pamiatke!


Pohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAFPohreb veterána RAF

Autor: prevzaté z MO SR , Foto: voj Milos BABIC - Dátum: 14.09.2009
Čítanosť: 14695
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share