Preskocit navigáciu

Bratislavskí hudobníci súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd


Bratislavskí hudobníci súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd

V dňoch 18 - 25. mája sa v mariánskom pútnickom meste Lurdy vo Francúzsku uskutočnila 58. medzinárodná vojenská púť za prítomnosti príslušníkov Vojenskej hudby OS SR.

Pod patronátom Vikariátu GŠ OS SR a Ordinariátu OS a OZ SR sa púte zúčastnili zástupcovia Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže i ostatní vojenskí profesionáli a ich rodinní príslušníci.

Každoročne má púť, ktorej sa zúčastňujú tisíce príslušníkov armád z rôznych krajín a kontinentov, takmer rovnaký programový scenár. Prvým oficiálnym medzinárodným aktom je otvárací ceremoniál, ktorý je zároveň večerom privítania delegácií, pútnikov, koncertovania vojenských hudieb. Počas ceremoniálu predseda púte biskup Mons. Luc Ravel, vojenský ordinár Francúzska, spolu s vojenskými biskupmi a duchovnými ozbrojených síl a ozbrojených zborov zúčastnených štátov zapálili oheň symbolizujúci motto púte „Jeho dvere sú vždy otvorené“.  Niekoľkodňový program pokračoval Eucharistickou procesiou na Ružencovom námestí či v Bazilike sv. Pia X. v podvečerných hodinách sa uskutočnil pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku padlým na Námestí Peyramale, kde si vojenskí biskupi a predstavitelia  ozbrojených síl a ozbrojených zborov uctili položením vencov pamiatku všetkých, ktorí položili svoj život vo vojnách. Procesia pútnikov s horiacimi sviecami za spevu mariánskych piesní  prechádzala v dvoch prúdoch cez celé mesto Lurdy. Vyvrcholením púte bola medzinárodná svätá omša v podzemnej bazilike sv. Pia X., kde sa účastníci rozlúčili s vierou zvestovania dobrej správy všetkým svojim bratom v zbrani.

Lurdy, posvätné miesto v krajine Baskov, ktoré sa už po 58. krát stali dejiskom  šírenia myšlienok pokoja, mieru, ale aj osobného prehĺbenia viery, významnou mierou ozvláštnili a reprezentovali ako OS SR tak aj Veliteľstvo posádky Bratislava, bratislavskí hudobníci pod hudobnou taktovkou majora Borisa Hokinu


Bratislavskí hudobníci súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do LúrdBratislavskí hudobníci súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do LúrdBratislavskí hudobníci súčasťou 58. medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: mjr. Mgr. Alena GAJDOŠÍKOVÁ - Dátum: 27.05.2016
Čítanosť: 3933
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share