Briti podporujú našich veteránov Západného odboja


Briti podporujú našich veteránov Západného odboja

Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku zabezpečuje už tradične v tomto čase výplatu finančných príspevkov slovenským veteránom západného frontu a ich vdovám. Tento rok je to už po dvadsiaty prvý krát. „Približne 5 000 príslušníkov čs. ozbrojených síl putovalo do Veľkej Británie, aby bojovalo po boku britských oddielov s odvahou a odhodlaním brániť našu krajinu na zemi aj vo vzduchu. Všetci sú v našich myšlienkach. Nikdy nezabudneme na ich obetu. Československí vojaci z druhej svetovej vojny sú symbolickým odkazom pre spoluprácu našich a slovenských vojakov v súčasnosti,“ povedal britský veľvyslanec Andy Garth.
Aktuálne dostáva príspevok už len jeden na Slovensku žijúci veterán a sedemnásť vdov. Jednou z myšlienok pri vzniku tejto podpory bola aj skutočnosť, že veľa príslušníkov Západného odboja bolo po roku 1948 prepustených z čs. armády, následne väznených alebo inak perzekvovaných a napriek rehabilitácii po roku 1989 si následky takého zaobchádzania niesli po celý život. Finančné prostriedky pre veteránov nepochádzajú z britského štátneho rozpočtu, ale z Britského vojenského dobročinného fondu a Fondu Kráľovského vojenského letectva. Tieto organizácie ich získavajú v rámci zbierok a vo forme dobročinných príspevkov britskej verejnosti.


Briti podporujú našich veteránov Západného odbojaBriti podporujú našich veteránov Západného odbojaBriti podporujú našich veteránov Západného odbojaBriti podporujú našich veteránov Západného odbojaBriti podporujú našich veteránov Západného odboja2

Autor: Pavol Vitko , Foto: ilustračné foto is - Dátum: 27.04.2016
Čítanosť: 4320
Verzia pre tlač

Skočiť na menu