Preskocit navigáciu

Generál Maxim hodnotil rok 2015


Generál Maxim hodnotil rok 2015

Tradične v prvých týždňoch roka organizuje náčelník Generálneho štábu OS SR veliteľské zhromaždenie. Na dnešnej spoločnej časti vyhodnotil v prítomnosti prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku a delegácie ministerstva obrany na čele s ministrom Martinom Glváčom plnenie úloh roka 2015.
Vyhodnotil som splnenie úloh výcvikového roku a veľmi pozitívne sa pozerám na otázky možného výcviku. Boli nám vytvorené podmienky aby sme mohli cvičiť a ukázať svoju vycvičenosť v reakcii na aktuálne bezpečnostné výzvy, ktoré by mohli postihnúť jednak obyvateľstvo Slovenskej republiky, alebo naše plnenie úloh v zahraničí,“ zhodnotil výcvikový rok 2015 náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim. Zároveň vyzdvihol aj neplánované cvičenia, ktoré sa uskutočnili v minulom roku v rámci reakcie na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. „Toto bolo z môjho pohľadu veľmi pozitívne. Podmienky sme na to mali vytvorené a myslím, že úlohy sme splnili a poďakoval som za to vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Aj tento rok musíme aj naďalej čeliť bezpečnostným výzvam a venovať maximálnu pozornosť primárnej úlohe, to znamená obrane Slovenskej republiky, respektíve asistenčným úlohám v prospech nášho obyvateľstva,“ dodal generál Maxim.
Minister obrany SR Martin Glváč okrem iného informoval o modernizačných projektoch. „Za posledné roky čelíme takým hrozbám, ktoré doteraz naši občania nepociťovali a preto je obrana a bezpečnosť jednou z kľúčových tém. Podceňovanie potreby zvyšovať obranný potenciál je za súčasných okolností neprijateľné. Slovenská republika sa plne hlási k svojim záväzkom, chceme byť hodnoverným a silným, nie iba formálnym partnerom, ktorý sa spolieha len na druhých. K tomu nás všetkých zaväzuje zodpovednosť voči našim občanom. Preto postupujeme podľa základných dokumentov rezortu - Bielej knihe o obrane SR a Koncepcii rozvoja vzdušných síl, ktoré sú dnes nie je len popísaným papierom, ale jasnou stratégiou a predstavou o budúcej podobe Ozbrojených síl. Podstatné preto je, že sa nám darí ich spoločne realizovať,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Ako ďalej zdôraznil, prioritou je aj naďalej modernizácia celých ozbrojených síl a kvalitný výcvik. „Naši vojaci jednoznačne potrebujú novú výzbroj a techniku. Aj preto, že sme značne zvýšili počet cvičení. Počúvam od vojakov, že to veľmi privítali a nemusia cvičiť len v kasárňach. No samozrejme sme si vedomí, že na ďalšie skvalitnenie výcviku potrebujú aj moderné prostriedky a výstroj. Veliteľské zhromaždenie vyhodnocuje výcvikový rok kde si musíme nastaviť zrkadlo v čom sme dobrí, v čom zaostávame, čo musíme zlepšiť a čo preto ideme urobiť,“ dodal šéf rezortu obrany.
Prezident SR a zároveň hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska ocenil modernizáciu armády. „Som rád, že modernizácia začala. Modernizácia musí prebiehať a je to jedna zo základných úloh, ktoré potrebujeme naplniť. Som presvedčený, že pre rozvoj ozbrojených síl potrebujeme mať stabilitu a potrebujeme vedieť, že každý občan a celá naša krajina si uvedomuje, že o obrane nemôžeme hovoriť len vtedy keď je niečo zlé. Obrana nemôže byť ako kabát, ktorý si na seba dáme len keď je zima, ale je niečo o čom musíme hovoriť stále,“ povedal prezident SR Andrej Kiska.


Generál Maxim hodnotil rok 2015Generál Maxim hodnotil rok 2015Generál Maxim hodnotil rok 2015Generál Maxim hodnotil rok 2015Generál Maxim hodnotil rok 20152Generál Maxim hodnotil rok 20152Generál Maxim hodnotil rok 20152Generál Maxim hodnotil rok 20152Generál Maxim hodnotil rok 20153Generál Maxim hodnotil rok 20153Generál Maxim hodnotil rok 20153Generál Maxim hodnotil rok 20153Generál Maxim hodnotil rok 20154Generál Maxim hodnotil rok 20154Generál Maxim hodnotil rok 20154Generál Maxim hodnotil rok 20155Generál Maxim hodnotil rok 20155Generál Maxim hodnotil rok 20155Generál Maxim hodnotil rok 20155Generál Maxim hodnotil rok 20156Generál Maxim hodnotil rok 20156Generál Maxim hodnotil rok 20156Generál Maxim hodnotil rok 20156Generál Maxim hodnotil rok 20157

Autor: OOD NGŠ , Foto: MO SR: Ivan Kelement, Michal Psota - Dátum: 11.02.2016
Čítanosť: 18098
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share