Preskocit navigáciu

TASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“


TASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“

 

 Žilina 9. februára (TASR) – Chargé d’Affaires Veľvyslanectva USA Liam Wasley počas dnešnej návštevy na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline poďakoval 5. pluku a Ozbrojeným silám (OS) SR za obety, ktoré priniesli počas práce v Afganistane.

 "Uvítal by som, keby mohla SR a 5. pluk naďalej poskytovať predovšetkým výcvikové spôsobilosti s cieľom pomôcť rozvoju afganských bezpečnostných zložiek," povedal Wasley, ktorý sa dnes zoznámil s históriou pluku, jeho určením a hlavnými úlohami.

 Dominantnou témou návštevy bolo stretnutie so siedmimi príslušníkmi amerických špeciálnych síl, ktorí na Slovensku plnia úlohy spoločného výcviku s príslušníkmi žilinského 5. pluku. "Pluk považujem za jeden z najlepších útvarov v Ozbrojených silách SR v rámci kolektívnej obrany. A chcem poďakovať slovenským ozbrojeným silám a predstaviteľom SR za to, že poskytli 5. pluku materiálnu, ale aj politickú podporu. Chcem zdôrazniť, že veliaci poddôstojník 5. pluku špeciálneho určenia štábny nadrotmajster Martin Boháčik bude v nasledujúcom období veliacim poddôstojníkom pre Sily vysokej pripravenosti NATO," informoval Wasley.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo doplnil, že spoločné aktivity s príslušníkmi amerických špeciálnych síl zastrešujú od roku 2011. "Dnes sme videli nácvik reakcií na takzvané "green-on-blue" útoky. Keď si predstavíte kemp, v ktorom cvičíme vojakov a sme napadnutí, tak je to okamžitá reakcia na situáciu. Cvičí tu sedem príslušníkov špeciálnych síl americkej armády a za 5. pluk 24 príslušníkov. Je to vlastne vzdelávanie v oblastiach, ktoré potrebujeme rovnako my aj oni," zdôraznil Šebo.

 Pobyt amerických príslušníkov špeciálnych síl na Slovensku je podľa neho trojtýždňový. "Tento týždeň je v Žiline, v ďalšom týždni sa zúčastnia na praktických zamestnaniach na Lešti a posledný týždeň bude venovaný výcviku v horských podmienkach," dodal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia.


TASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ ITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ ITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ ITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ ITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IIITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IIITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IIITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IIITASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IVTASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IVTASR: L. WASLEY: „Uvítal by som, keby mohla SR naďalej pomáhať v Afganistane“ IV

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – kpt. Mário Pažický - Dátum: 10.02.2016
Čítanosť: 21211
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share