Preskocit navigáciu

Deň ozbrojených síl SR v kraji pod Bradlom


Deň ozbrojených síl SR v kraji pod Bradlom

Nástupom na námestí M.R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom si nielen vojaci pripomenuli Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky. Za účasti náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Milan Maxima a štátneho tajomníka ministerstva obrany Miloša Koterca si príslušníci ozbrojených síl pripomenuli 22 rokov svojej existencie.

Pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim udelil vybraným príslušníkom ozbrojených síl medaily, ako ocenenie ich mimoriadneho osobného nasadenia pri plnení úloh.

„Je dôležité pravidelne pripomínať slovenskej spoločnosti kľúčovú úlohu ozbrojených síl v rámci garancie bezpečnosti našej vlasti. Preto buďme hrdí a vážme si všetkých vojakov, ktorí počas existencie OS SR zodpovedne plnili svoje úlohy,“ povedal vo svojom príhovore generálporučík Maxim.

Zároveň zástupcovia Československej obce legionárskej udelili generálporučíkovi Maximovi pamätný odznak za celoživotný príspevok k budovaniu československej a slovenskej armády.


„Tento deň patrí vojakom a je oslavou ich poslania, ktoré si ženy a muži v uniforme zvolili, možno aj na základe historického odkazu slovenských dobrovoľníkov. Zároveň je aj pripomienkou pre občanov našej krajiny, že na profesionálnu a zodpovednú prácu, Vás vojakov, sa môžu vždy spoľahnúť. O tom, že si to ľudia skutočne uvedomujú vypovedá aj dlhodobé postavenie ozbrojených síl na vrchole najdôveryhodnejších inštitúcií na Slovensku. Rovnako pozitívne sú aj referencie a hodnotenia zahraničných partnerov na pôsobenie našich jednotiek v zahraničných misiách a operáciách. Ako vidno môžete byť na seba právom hrdí,“ uviedol v príhovore štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec.

Na záver osláv účastníci slávnostného zhromaždenia položili vence pri pamätníku dobrovoľníckych výprav z rokov 1848-49 na Prietržskej ceste.

Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo 22. septembra 1848 práve pri Brezovej pod Bradlo sa stalo symbolicky Dňom ozbrojených síl, ako stála pripomienka jednej z hlavných úloh zverených ozbrojeným silám zákonom. Obrana vlasti proti vojenským ohrozeniam, ako aj pomoc pri živelných pohromách sú hlavnou úlohou na ktorú sa príslušníci ozbrojených síl denne pripravujú, svedectvom čoho je aj práve prebiehajúce cvičenie Slovenský štít 2015.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIV

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ - mjr. Štefan Zemanovič - Dátum: 22.09.2015
Čítanosť: 6875
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share