Preskocit navigáciu

Na jeseň bude na Slovensku cvičiť 4000 vojakov, pôjde o najrozsiahlejšie medzinárodné cvičenie v novodobej histórii


Na jeseň bude na Slovensku cvičiť 4000 vojakov, pôjde o najrozsiahlejšie medzinárodné cvičenie v novodobej histórii

Slovenskí vojaci sa pripravujú na najrozsiahlejšie medzinárodné cvičenie v novodobej histórii ozbrojených síl. Takmer 4000 vojakov si na jeseň precvičí komplexné výcvikové úlohy pri vojenskom aj nevojenskom ohrození počas štvrtej fázy cvičenia Slovak Shield (Slovenský štít). Ide o dlhodobo plánované cvičenie, ktorého súčasťou sú aj presuny techniky po cestných komunikáciách v rámci celej SR.

„Ide o pokračovanie medzinárodného cvičenia Ground Pepper, ktoré sa konalo minulý rok vo výcvikových priestoroch Lešť a v Kamenici nad Cirochou. Rozsah bude ale oveľa väčší,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

Ako ďalej šéf rezortu obrany zdôraznil za posledné tri roky sa navýšil počet cvičení v ozbrojených silách, vrátane tých neočakávaných. „Robíme teda všetko pre to, aby vojaci boli pripravení na riešenie krízových situácií,“ zdôraznil minister.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milana Maxima v septembri vyvrcholí tohtoročná príprava slovenských vojakov na našom území. „Sériu cvičení Slovak Shield precvičujeme od začiatku tohto roku. Má 4 etapy a precvičujeme rôzne varianty činnosti a použitia ozbrojených síl v zmysle zákona,“ vysvetlil.

Ako ďalej uviedol počas 4. etapy budú vojaci cvičiť aj s vojakmi z Poľska, Maďarska, Česka, Spojených štátov amerických a s pozorovateľmi z niektorých krajín, ako napríklad z Nemecka a z Turecka.

Počas cvičenia sa budú realizovať aj viaceré presuny techniky, čo dáva vojakom vynikajúcu príležitosť precvičiť si aj tieto spôsobilosti. „Pre nás nejde z tohto hľadiska o nič výnimočné. Preprava a presuny sú bežnou výcvikovou aktivitou,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR. Na ceste budú môcť občania vidieť napríklad presun protilietadlového a protiraketového systému S-300, čo doteraz nebolo bežné.

Súčasťou cvičenia Slovak Shield bude aj presun amerických vojakov cez územie Slovenska do Maďarska, a to v rámci tzv. Dragoon Crossing. Nie je vylúčené, že vojaci budú v budúcnosti nacvičovať aj presuny iným spôsobom, či už letecky alebo po železnici.


I

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - ilustračné - Dátum: 19.08.2015
Čítanosť: 5701
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share