Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Júl 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      


Vyhlásenie o prístupnosti

Pocet prístupov: 19396887

V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support


V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support

  Podľa veliteľa 23. rotácie SLOVCON podplukovníka Pavla Švelku najťažšia bola vzdialenosť, odlúčenie od blízkych a prostredie mimo Európy.

 Žilina 3. júla (TASR) - Na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline dnes na slávnostnom nástupe privítali 37 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR po návrate z operácie Resolute Support v Afganistane.

 "Návrat, keď prídu naši vojaci živí a zdraví, je vždy príjemný a vyhodnocujeme ho už len z hľadiska plnenia úloh. Naši vojaci si ako vždy svoje úlohy splnili na 100 percent. A ich hodnotenia, či už domáce alebo zahraničné, sú vysoko pozitívne," povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

 Prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš pripomenul, že v zahraničí momentálne pôsobí celkovo 279 príslušníkov OS SR, z toho 38 v operácii Resolute Support. "Operácia Resolute Support je nebojová. Naši vojaci robili podporné úlohy, poradenstvo a zabezpečenie výcviku. V každom prípade, treba vedieť, aká je bezpečnostná situácia v Afganistane. Ohrozenie je tam denno-denne," uviedol Gajdoš.

 Podľa veliteľa 23. rotácie SLOVCON podplukovníka Pavla Švelku najťažšia bola vzdialenosť, odlúčenie od blízkych a prostredie mimo Európy. "Stále sa píše v médiách, že je tam, dá sa povedať, pokojnejšie. Ale pokoj tam nie je. Človek je v strehu 24 hodín. Toho vojaka je menej vidieť, ale môj názor je, že situácia je tam zhoršená," podotkol Švelka.

 "Najnáročnejšie momenty sú asi vtedy, keď sa dozvieme zlú správu z domu a nemôžeme to ovplyvniť, pretože sme mimo územia Slovenskej republiky a mimo rodiny. Týmto by som sa chcel poďakovať aj rodinným príslušníkom, že mi boli veľkou oporou a v nasadení sme to cítili," uzatvoril účastník misie, ktorý bol v Afganistane druhýkrát.

 Štátny tajomník Ministerstva obrany SR dnes účastníkov misie ocenil vojenskými medailami ministra obrany SR. Veliteľ 23. rotácie SLOVCON ocenil podporu operácie v Afganistane zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia pamätnou plaketou. A vedúci oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov sekcie ľudských zdrojov MO SR Miroslav Klimek odovzdal vybraným účastníkom misie odznaky a preukazy vojnových veteránov.

 Súčasťou privítania slovenského kontingentu bola aj projekcia filmu „5. PLUK – MISIA AFGANISTAN“ v kine Cinemax v zábavno-obchodnom centre MAX v Žiline. Ten si bezprostredne po ukončení ceremoniálu v kasárňach pozreli vojaci navrátivší z operácie Resolute Support spolu s rodinami. Film mal oficiálnu premiéru 11. marca 2015, teda práve v čase nasadenia vítanej rotácie.


v tejto súvislosti pozrite tiež:
- M. Koterec: Pôsobenie našich vojakov v operácii Resolute Support je vnímané pozitívne
- video: Zabudnutý Afganistan – spoveď slovenského vojaka z misie
- Privítanie príslušníka VP po návrate z operácie Resolute Support


V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  I.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  I.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  I.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  I.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  II.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  II.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  II.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  II.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  III.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  III.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  III.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  III.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  IV.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  IV.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  IV.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  IV.V Žiline privítali prvých vojakov z operácie Resolute Support  V.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – MK - Dátum: 07.07.2015
Čítanosť: 25642
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share