Preskocit navigáciu

Doktorica Lucia z campu Štefánik


Doktorica Lucia z campu Štefánik

Zdravotnú starostlivosť o slovenských, srbských, maďarských a ukrajinských príslušníkov mierovej misie UNFICYP vo Famaguste zabezpečuje v Medical Centre CGS tím zdravotníkov vedený poručíčkou MUDr. Luciou Valkovičovou. Alebo „našou doktoricou“, ako ju nazvali srbskí vojaci, ktorí strážia bránu Campu generál Štefánik.

Lucia je od septembra 2014 starším lekárom sektoru 4. V ozbrojených silách je od roku 2008 a mierová misia OSN na Cypre je jej prvou zahraničnou skúsenosťou.
„Vo svojej práci sa môžem oprieť o skúsený tím zdravotníkov. Na Slovensko sa vracia rotný Martin Kapraľ a čatárka Radoslava Psotková, ktorí na Cypre urobili veľa práce. Zostáva skúsený starší zdravotník rotmajster Rastislav Macej či maďarská zdravotníčka nadrotmajsterka Ágnes Orsolyabarna. Má na starosti hygienu a skúsenosti z trojnásobného pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane. Náš malý medzinárodný kolektív veľmi dobre spolupracuje. Aj s lekárom a zdravotníkmi v maďarskej jednotke,“ spokojne konštatuje poručíčka Valkovičová.

Priznáva, že sa snažia preveriť schopnosť vojakov reagovať na nepredvídateľné situácie. Napríklad aj naimitovaním zranenia v nárazníkovej zóne. Reakcia slovenských, srbských a maďarských vojakov je vraj veľmi dobrá. Vedia si poradiť. Doktorka je rada, že približne každé tri mesiace vojaci kontingentu priaznivo reagujú na výzvu darovať krv. Vzácnu tekutinu potom darujú zdravotníckym zariadeniam. Raz na gréckej a potom na tureckej strane rozdeleného ostrova.


IIIIIIIIII

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak, archív Medical Centre CGS - Dátum: 26.03.2015
Čítanosť: 16247
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share