Generál Macko navštívil vojakov pripravujúcich sa misiu UNFICYP


Generál Macko navštívil vojakov pripravujúcich sa misiu UNFICYP

Druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko počas kontroly taktického cvičenia a národnej previerky jednotky UNFICYP zdôraznil: “Každý slovenský vojak, ktorý pôsobí v zahraničnej misii a operácii je vlastne reprezentantom našej krajiny. Preto som bol zvedavý na pripravenosť vojakov, ktorí odídu plniť v polovici marca úlohy do misie OSN UNFICYP na Cyprus. Až na niektoré maličkosti, som spokojný.“

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch neďaleko Nitry v tieto dni vrcholí príprava novej rotácie. Podľa zástupcu veliteľa nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády a riadiaceho výcviku podplukovníka Jozefa Paňka v záverečnej príprave je 104 vojakov (z toho 5 žien) z celých ozbrojených síl.
Na Kolíňaskom vrchu taktickým certifikačným cvičením kulminuje ich príprava. Jeho úlohou bolo preveriť spôsobilosť vysielaných vojakov na plnenie operačných úloh v rámci štandardných operačných postupov, ktoré sa od nich vyžadujú počas ich reálneho nasadenia v misii UNFYCIP. Zistiť, či marcová rotácia je nasaditeľná a schopná plniť úlohy. Preverovala sa reakcia vojakov na rôzne druhy incidentov. Napríklad na narušenie integrity nárazníkovej zóny, ale aj úlohy mínovej bezpečnosti, podávanie prvej pomoci, či prácu štábu a podporných jednotiek.

Časť vojakov má už za sebou skúsenosť z pôsobenia v zahraničných misiách a operáciách. Napríklad rotmajsterka Gabriela Šallayová z dopravného krídla Kuchyňa a desiatnik Radovan Kováčik z hlohovského dopravného práporu už na Cypre pôsobili. Pre rotmajstra Richarda Haburu, rotnú Štefániu Hamrákovú a mnohých ďalších príslušníkov ozbrojených síl to bude prvá medzinárodná skúsenosť.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 04.02.2015
Čítanosť: 7874
Verzia pre tlač

Skočiť na menu