Preskocit navigáciu

Výstavu fotografií "Odtiene Afganistanu" dnes slávnostne otvorili v Bratislave


Výstavu fotografií

Stovky ľudí si dnes prišlo pozrieť putovnú výstavu nadporučíka Petra Poldruháka v jednom z bratislavských nákupných centier. Slávnostne ju otvoril generálporučík Peter Gajdoš, prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR. „Ozbrojené sily Slovenskej republiky pôsobili v Afganistane 12 rokov a vystriedalo sa tam viac ako 3500 slovenských vojakov. Som rád, že sa našli aj takí, ktorí dokázali objektívom zachytiť našu ťažkú prácu,“ uviedol Peter Gajdoš.

50 autentických fotografií má za cieľ priblížiť náročnosť a dôležitosť misie ISAF, v ktorej pôsobili príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. S myšlienkou pretaviť prácu našich vojakov v Afganistane vo forme fotografií prišiel autor výstavy Peter Poldruhák, ktorý pôsobil v tejto misii ako člen poradenského tímu, v rámci výcviku afganských národných bezpečnostných síl.

„Tieto fotografie dokumentujú to, ako sme Afgancov učili strieľať z mínometov či z ostreľovacích pušiek. Na fotografiách je zachytený aj život Afgáncov. Chcel som, aby tieto momenty mohlo vidieť aj čo najviac ľudí na Slovensku. Najväčším úspechom fotografa je ukázať svoju prácu ľuďom, čo sa mne aj za pomoci Ministerstva obrany Slovenskej republiky podarilo. Verím, že v nej nájdete odpovede, čo slovenskí vojaci v Afganistane dokázali,“ povedal autor výstavy Peter Poldruhák.

Výstavu „Odtiene Afganistanu“ budú môcť návštevníci vidieť aj v iných slovenských mestách. Do konca januára v Bratislave a následne v Nitre, Trenčíne, Žiline, Martine, Prešove a Michalovciach.

Počas výstavy bol pre návštevníkov pripravený aj sprievodný program. Nechýbalo vystúpenie Čestnej stráže OS SR, ukážky práce vojenských pyrotechnikov či známe piesne od vojenskej hudby. Športovci Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica predviedli vystúpenie džudistov, do ktorého sa mohli zapojiť aj diváci. Bohatý program vojaci pripravili aj pre deti. Škola salutovania a pochodovania, či maľovanie na tvár, ale aj súťaž s tankami na ovládanie.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVIVIVIVIVVIVIVIVIVIIVIIVIIVIIVIIIVIIIVIIIVIIIIXIXIXIX

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 18.01.2015
Čítanosť: 5940
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share