Preskocit navigáciu

Nové výzvy z Trenčína


Nové výzvy z Trenčína

V priestoroch výstaviska EXPO Center a.s. v Trenčíne sa v dňoch 30. septembra až 2. októbra uskutočnil už tretí ročník medzinárodnej výstavy NATO EOD Demonstrations and Trials 2014. Zúčastnilo sa na nej 44 vystavovateľov zo 16 krajín. Výstava sa uskutočňuje každé dva roky a jej organizátorom je Medzinárodné centrum výnimočnosti pre oblasť zneškodňovania nevybuchnutej munície (EOD COE) so sídlom v Trenčíne.

Podľa riaditeľa EOD COE plukovníka Ľubomíra Mrváňa hlavným cieľom podujatia bolo ponúknuť platformu pre spoločnosti, výskumné a vývojové inštitúcie a výcvikové centrá na likvidáciu nevybuchnutej munície. V rámci nej ponúkli operačnej komunite a odborníkom zo zbrojárskeho a obranného priemyslu aj najnovšie technologické riešenia v oblasti detekcie a zneškodňovania. Trenčianska výstava je podporovaná Divíziou NATO pre nové bezpečnostné hrozby a ponúkla hmatateľný príklad mnohonárodnej spolupráce pri súčasnom zvyšovaní interoperability. Stala sa zároveň vhodnou príležitosťou oboznámiť sa a otestovať nové, inovatívne technológie.

„NATO je na prahu novej éry, ktorá bude okrem iného znamenať transformáciu aliancie, aby bola pripravená čeliť novým výzvam súčasnosti. Zároveň je potrebné čo najlepšie zúžitkovať všetky skúsenosti a poznatky z operácie ISAF v Afganistane,“ zdôraznil plukovník Mrváň. Aj preto sa tento ročník (v poradí už tretí, ktorý trenčianske EOD COE, zorganizovalo) niesol pod názvom: Nové technológie – pomoc a obmedzenia v oblasti zneškodňovania v oblasti nevybuchnutej munície v období po ukončení operácie ISAF. Výstava a jej sprievodné akcie, medzi ktorými boli mnohé odborné semináre a konferencia, bola výzvou pre odborníkov v oblasti zneškodňovania nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných prostriedkov, vedcov i výrobcov zainteresovaných v boji proti medzinárodnému terorizmu. Posledné udalosti ukazujú, že jej zameranie bolo veľmi aktuálne.


Nové výzvy z TrenčínaNové výzvy z TrenčínaNové výzvy z TrenčínaNové výzvy z TrenčínaNové výzvy z Trenčína2Nové výzvy z Trenčína2Nové výzvy z Trenčína2Nové výzvy z Trenčína2Nové výzvy z Trenčína3Nové výzvy z Trenčína3Nové výzvy z Trenčína3Nové výzvy z Trenčína3Nové výzvy z Trenčína4Nové výzvy z Trenčína4Nové výzvy z Trenčína4Nové výzvy z Trenčína4Nové výzvy z Trenčína5Nové výzvy z Trenčína5Nové výzvy z Trenčína5Nové výzvy z Trenčína5Nové výzvy z Trenčína6Nové výzvy z Trenčína6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 02.10.2014
Čítanosť: 8903
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share