Preskocit navigáciu

Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície


Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície

Vo veliacich pozíciách mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT) pod poľským velením, ktorého súčasťou sú vojenskí policajti Českej republiky, Chorvátska a Slovenska sa každý rok striedajú príslušníci spomínaných krajín. V tomto roku sú po prvý raz dvaja Slováci vo velení práporu. Zástupcom poľského veliteľa podplukovníka Mateusza Dadala je kapitán Jaroslav Slančík, príslušník Odboru výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek (OVaK) a náčelníkom štábu major Marián Turanský riaditeľ Odboru výcviku a kynológie (OVaK).

Tohtoročné veliteľsko- štábne cvičenie s počítačovou podporou Sharp Lynx 2014 ( 22. – 30. septembra), je ďalším z radu cvičení, ktoré slúžia pre prípravu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT), najmä štábu. Jeho riadiaci, plukovník gšt. Pavel Fejfar z českej vojenskej polície pripomína: „V tomto roku sme sa zamerali predovšetkým na prípravu a zladenie štábu. Okrem iného aj preto, lebo sa nám v poslednom období čiastočne zmenilo jeho zloženie. A my chceme udržať kontinuitu velenia podriadeným jednotkám v prípadnej operácii.“

Cvičenie má niekoľko ďalších zvláštností. Výnimočné je tým, že sa na ňom nezúčastňujú vyčlenené podriadené národné jednotky. Jeho českí organizátori do cvičenia po prvý raz zakomponovali aj účasť časti roty aktívnych záloh Vojenskej polície Českej republiky. Spomínaná jednotka sa podieľa na ochrane vlastných cvičiacich síl. Na cvičení Sharp Lynx 2014 sa v širokej miere využívajú simulačné technológie. Aby reálne nahradili podriadené jednotky. Lebo pre štáb mnohonárodného práporu je veľmi dôležité nepretržité velenie podriadeným jednotkám, naplánovanie zadaných úloh. Aby získal potrebné skúsenosti pri riadení operácie. Jeho príslušníci si precvičia v priebehu cvičenia celé spektrum policajných činností, ktoré by v reálnej situácii mnohonárodný prápor uskutočňoval. Od vyšetrovania dopravných nehôd, sprevádzanie konvojov až po eskort a ochranu VIP osôb.

Cvičenie mnohonárodného práporu sa do Čiech vrátilo po piatich rokoch. Znova sa uskutočňuje vo Vojenskom výcvikovom priestore Armády Českej republiky Březina. O bezpečnosť cvičiacich sa stará aj jednotka SOM (Systém ostrahy a monitorovania). S pomocou kamier, termovízie a ďalších prostriedkov má prehľad o situácii až do vzdialenosti dvoch kilometrov. Na cvičení sa po prvý raz zúčastňujú príslušníci americkej armády. Konkrétne 18. brigády vojenskej polície, ktorá je dislokovaná na území Spolkovej republiky Nemecka. Sú zaradení do štábu mnohonárodného práporu. Prítomní sú aj príslušníci Národnej gardy z Nebrasky a Texasu. Ale aj pozorovatelia z Francúzska, Čiernej Hory a Nemecka.


Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície Slováci vo velení mnohonárodného práporu vojenskej polície

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 25.09.2014
Čítanosť: 9298
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share