Odhaľujú trestné činy


Odhaľujú trestné činy

V priestoroch Centra výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej sa 24. a 25. júna 2014 uskutočnil už tretí ročník súťaže výjazdových skupín útvarov vojenskej polície. Riaditeľ súťaže a zároveň jej hlavný rozhodca podplukovník Pavol Kmeťo z trenčianskeho riaditeľstva VP zdôrazňuje, že jej cieľom je okrem iného porovnať úroveň výjazdových skupín a zviditeľniť ich činnosť. Veď Ich členovia často zostávajú bokom záujmu. No práve na ich odbornej pripravenosti a profesionalite závisí odhaľovanie mnohých trestných činov v rezorte.

Súťažili dvojčlenné výjazdové tímy, ktoré tvoril veliteľ a kriminalistický technik. Na mieste činu museli správne zistiť a zaistiť nastražené stopy a následne ich spracovať pred odoslaním na skúmanie. Podplukovník Kmeťo poznamenáva, že sa hodnotilo správne používanie pridelených kriminalisticko-technických prostriedkov, materiálu, ale aj kreativita kriminalistického technika pri zaisťovaní a následnom spracovaní stôp. Každá súťažná dvojica z útvarov vojenskej polície z Prešova, Banskej Bystrice i Bratislavy mala svoj vlastný prístup. Pri svojej činnosti využívali aj pomoc psovoda so psom.

Napokon už po tretí krát vyhrala súťaž výjazdová skupina Útvaru vojenskej polície Bratislava v zložení: veliteľ kapitán Štefan Pokus a kriminalistický technik nadrotmajster Jozef Minčev. Ten bol zároveň vyhlásený za najlepšieho kriminalistického technika Vojenskej polície. Súťaž odhalila aj niektoré slabiny v práci výjazdových skupín. Podplukovník Kmeťo, ktorý je s úrovňou tohtoročnej súťaže spokojný dodáva, že práve ich odstránenie aj prostredníctvom odbornej prípravy bude viesť k ďalšiemu skvalitneniu práce výjazdových skupín na mieste činu. Súťaž ukázala, že kriminalistickí technici správnym používaním pridelených kriminalisticko-technických prostriedkov a postupov sú schopní vyhľadať a zaistiť kriminalistické stopy na mieste činu alebo udalosti, čo prispieva k odhaľovaniu páchateľov trestných činov. "Výjazdové skupiny Vojenskej polície sú dobre pripravené na dokumentovanie trestnej činnosti v rezorte obrany," spokojne konštatuje vedúci oddelenia odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti, analýz a prevencie kriminality riaditeľstva Vojenskej polície v Trenčíne podplukovník Pavol Kmeťo.

Na súťaži boli ako hostia aj príslušníci Úradu kriminálnej polície, odboru pátrania a kriminalisticko technických činností Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky Bratislava, Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Slovenská Ľupča a príslušník skupiny Metódy pachových konzerv, odboru kynológie a hipológie Prezídia policajného zboru Uľanka. Konštatovali, že takto koncipovaná súťaž je pre nich inšpiráciou. Veď v podmienkach rezortu vnútra majú za sebou zatiaľ len jej prvý ročník.


Odhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činyOdhaľujú trestné činy

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 30.06.2014
Čítanosť: 11129
Verzia pre tlač

Skočiť na menu