Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu Milan Maxim preveruje pohotovosť armády


Náčelník generálneho štábu Milan Maxim preveruje pohotovosť armády

V piatok večer na základe rozhodnutia ministra obrany Martina Glváča vydal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim rozkaz na komplexné preverenie pohotovosti a pripravenosti síl, ktoré sú zaradené do takzvaného „stand by“ fázy síl reakcie NATO (NRF). V rámci preverenia pohotovosti sa uskutočnila cvičná aktivácia síl a prostriedkov zaradených do pohotovosti NRF. V pohotovosti tak sú všetky stupne velenia a riadenia Ozbrojených síl SR.

„Takéto preverovanie pohotovosti a cvičná aktivácia síl je bežný postup na udržiavanie úrovne ich pripravenosti počas pohotovosti,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim. Toto preverovanie pohotovosti je odlišné tým, že sa robí neočakávane, pričom príprava ozbrojených síl na nasadenie je vykonávaná komplexným spôsobom, bez akýchkoľvek obmedzení. Preverenie pripravenosti vyvrcholí taktickým cvičením. Reálna aktivácia síl by sa v skutočnosti vykonala na základe požiadavky orgánov NATO, po súhlase Severoatlantickej rady, pričom prípadné nasadenie Ozbrojených síl SR mimo územia Slovenskej republiky by bolo možné len na základe súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky.

„V tomto roku poskytuje Slovensko do NRF vysoko špecializovanú jednotku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z práporu RCHBO Rožňava, ale aj jednotku logistického zabezpečenia a menšiu jednotku vojenskej polície. Ide asi o 300 ľudí a 100 kusov techniky,“ dodal generálporučík Milan Maxim. V najbližšom období je preto možné očakávať na cestách zvýšený pohyb vozidiel ozbrojených síl. O očakávaných presunoch bude verejnosť vopred informovaná.

Okrem toho budú v rámci pohotovosti preverované aj ďalšie jednotky v silách vysokej pripravenosti, ktoré sú tvorené mechanizovanou práporovou skupinou, vrátane jednotiek bojovej podpory a bojového zabezpečenia, celkovo okolo 1000 ľudí. Tieto jednotky budú preverované len v rámci svojich útvarov. Cvičná previerka ozbrojených síl bude pod priamym riadením 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajora Pavla Macka.

Ministerstvo obrany SR a Ozbrojené sily SR tak aj napriek nie ľahkej finančnej situácii zvyšujú intenzitu prípravy a výcviku. Cvičná aktivácia deklarovaných síl sa vykonáva v krátkej časovej pauze medzi dvomi fázami cvičenia domáceho krízového manažmentu Zelená vlna 2014, ktoré bude pokračovať praktickým výcvikom od 16. do 20. júna. Rezort obrany tak nielen deklaruje, ale aj reálne dokazuje svoju pripravenosť na napĺňanie všetkých záväzkov, ktoré nám vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii. Zároveň ide aj o plnenie záväzkov voči občanom SR v rámci domáceho krízového manažmentu v prípade mimoriadnych situácií, či rôznych živelných pohrôm.



Autor: MO SR KOd , Foto: OOd NGŠ OS SR - Dátum: 09.06.2014
Čítanosť: 7126
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share