Preskocit navigáciu

Vojenskú prísahu zložilo v Martine 145 čakateľov prípravnej štátnej služby


Vojenskú prísahu zložilo v Martine 145 čakateľov prípravnej štátnej služby

Zložením vojenskej prísahy a slávnostným vyradením ukončilo 6. júna 2014 v martinskom Prápore výcviku svoju prípravu na službu v Ozbrojených silách SR 145 nových profesionálnych vojakov.
Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, veliteľ Síl výcviku a podpory OS SR plukovník Martin Stoklasa, hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš a ďalší hostia.
„Vojenská prísaha vás zároveň zaväzuje k naplneniu najvyšších občianskych a vojenských povinností, ktoré môžu v prípade potreby vyústiť k nasadeniu vlastného života na obranu vlasti. Požiadavky a súvislosti vyplývajúce z textu vojenskej prísahy, ku ktorej sa dnes pred svojimi nadriadenými, druhmi v uniforme, pred svojimi rodičmi a blízkymi zaviažete, budú existovať po celú dobu vašej vojenskej služby,“ povedal vo svojom príhovore veliteľ Práporu výcviku podplukovník Róbert Kecső.
Po vykonanom akte vojenskej prísahy sa novým profesionálom prihovoril generálporučík Milan Maxim. „Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ako všetky moderné ozbrojené sily 21. storočia, nie sú charakterizované veľkými a statickými štruktúrami, ale spôsobilosťou účinne kooperovať v mnohonárodnom prostredí a pružne odpovedať na novodobé bezpečnostné výzvy. Preto dnes, viac ako kedykoľvek predtým, ozbrojené sily potrebujú dobre teoreticky aj prakticky pripravených vojakov. Dnešným dňom sa stávate vojenskými profesionálmi. Každý z vás je vojak, pripravený znášať fyzickú náročnosť vojenského výcviku, odhodlaný zdokonaľovať sa, rozvíjať svoju psychickú odolnosť pri prekonávaní prekážok, ktoré vyplývajú zo života a služby v Ozbrojených silách Slovenskej republiky. Máte pred sebou relatívne dlhú cestu na to aby sa Vaša kariéra profesionálneho vojaka zavŕšila. Verím, že dôveru, ktorú vo Vás velenie ozbrojených síl vkladá nesklamete a pri výkone svojich funkcií naplníte naše očakávania,“ ukončil svoj príhovor generálporučík Milan Maxim.
V závere slávnostného vyradenia absolventov základného vojenského výcviku vystúpil starší kaplán poručík Ján Ostapčuk, ktorý požehnal ich neľahkú cestu ako profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR.
Najlepším absolventom základného vojenského výcviku sa stal vojak 1. stupňa Martin Jamriška. Jeho prvé kroky ako vojaka 2. stupňa povedú k 13. mechanizovanému práporu 1.mechnizovanej brigády v Leviciach, kde začne budovať svoju vojenskú kariéru.


foto 1foto 1foto 1foto 1foto 2foto 2foto 2foto 2foto 3foto 3foto 3foto 3foto 4foto 4foto 4foto 4

Autor: rtn. Stanislav Héger , Foto: npor. Ing. Igor Uhrin - Dátum: 06.06.2014
Čítanosť: 11148
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share