Generál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obrany


Generál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obrany

Generál John R. Allen USMC (Ret.), bývalý veliteľ operácie ISAF v Afganistane a v súčasnosti poradca ministra obrany USA pre otázky bezpečnosti na Blízkom východe, navštívil dnes 15. mája Ministerstvo obrany SR v Bratislave.

V rámci svojej účasti na 9. ročníku medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2014 sa stretol s predstaviteľmi generálneho štábu a príslušníkmi Ozbrojených síl SR. Na Ministerstve obrany SR v Bratislave ho privítali prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš a riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov Sekcie obrannej politiky MO SR Mgr. Dalibor Pavolka.

Prednáška generála Allena, ktorá bola hlavným účelom jeho návštevy na ministerstve obrany, bola zameraná na aktuálne bezpečnostné témy Afganistanu. Generál Allen vo svojom vystúpení zhodnotil desaťročné pôsobenie vojsk NATO v Afganistane. V ďalšej téme prednášky sa generál dotkol budúcnosti Afganistanu a najmä jeho bezpečnostných síl. V rámci nasledujúcej diskusie sa príslušníci rezortu živo zaujímali o generálove osobné poznatky a skúsenosti z vedenia koaličnej operácie. Návštevu generála si nenechali ujsť príslušníci operačných veliteľstiev a priamo podriadených útvarov a zariadení generálneho štábu.

Na záver návštevy generálovi Allenovi poďakoval generálporučík Gajdoš a na pamiatku mu venoval knihu Afganský zápisník, ako pripomienku doby, kedy velil v Afganistane aj slovenským vojakom.

Generál John R. Allen USMC (Ret.) počas svojej 38-ročnej kariéry pôsobil vo viacerých významných funkciách. Medzi inými dôležitými, to bola účasť na vojenských operáciách Sea Signal v Karibiku, operácia Joint Endeavor na Balkáne, veliteľská pozícia v operácii Iraqi Freedom. Na záver kariéry generál Allen pôsobil na pozícii veliteľa operácie ISAF v Afganistane v období 18. júla 2011 až 10. februára 2013. Slovenskú republiku navštívil po prvýkrát.


Generál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obranyGenerál Allen diskutoval s príslušníkmi rezortu obrany

Autor: OOd NGŠ - mjr. Štefan Zemanovič , Foto: MO SR - Ivan Kelement, OOd NGŠ - A. Hankoščáková - Dátum: 15.05.2014
Čítanosť: 7831
Verzia pre tlač

Skočiť na menu