Preskocit navigáciu

Prezident vyznamenal našich vojakov za statočnosť


Prezident vyznamenal našich vojakov za statočnosť

Siedmich vojakov Ozbrojených síl SR dnes vyznamenal prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič. Na slávnostnom oceňovaní sa zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek.

Vojenské vyznamenania „Za statočnosť“ dostali in memoriam rtn. Daniel Kavuliak, rtm. Patrik Fraštia a kpt. Edmund Makovník. Všetci traja zahynuli pri výkone vojenskej služby v Afganistane. Vojenské vyznamenania „Za statočnosť“ udelila hlava štátu aj voj. 2. st. Martinovi Chropovskému a voj. 2. st. Matejovi Machovi, ktorí boli pri paľbe príslušníka afganskej armády ťažko zranení.

Už druhé vyznamenanie si z rúk hlavného veliteľa OS SR prevzal rtn. Miroslav Staník, ktorý počas útoku na vojenskej základni v Kandaháre opätoval paľbu proti útočníkovi a pomohol k záchrane svojich kolegov. „Prišiel som o chlapcov, pričom keď som odchádzal z územia SR, tak som sľuboval, že sa vrátime všetci. Nesplnil som svoj sľub, ale som hrdý na svojich vojakov, ktorí slúžili pod mojím velením a taktiež na príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí robili len to najlepšie meno Slovensku a ukázali, že slovenskí vojaci vo svete niečo znamenajú,“ povedal Staník v Prezidentskom paláci.

Ďalším vyznamenaným vojakom bol aj slobodník Milan Tomlák, ktorý pri presune vozidla zo zranenými poskytol ochranu a prvú pomoc.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore poďakoval rodinám, po tragicky zosnulých vojakoch, za statočnosť a ich výchovu. Hlava štátu vyjadrila potešenie, že môže odovzdať vyznamenania vojakom, ktorí sa v zmysle svojej prísahy, v mene zodpovednosti za službu a reprezentáciu svojej vlasti zachovali hrdinsky a statočne. „Ste profesionáli, zachovali ste sa ako profesionáli. To je tá najvyššia známka toho, čo ste dali v prísahe našim občanom,“ uviedol prezident SR.

„Ďakujeme za všetko. Vaši synovia a manželia zostanú naveky v pamäti ministerstva obrany,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek je hrdý na vojakov, ktorých dnes ocenil prezident. „Dnešné ocenenie vnímam ako poďakovanie vojakom za profesionálne vykonanú prácu s nasadením života, presne v zmysle vojenskej prísahy,“ vyzdvihol na záver ocenených vojakov generálporučík Peter Vojtek.


Prezident vyznamenal našich vojakov za statočnosťPrezident vyznamenal našich vojakov za statočnosťPrezident vyznamenal našich vojakov za statočnosť

Autor: MO SR - KOd , Foto: M. Garaj - Dátum: 18.03.2014
Čítanosť: 7701
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share