Preskocit navigáciu

Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia


Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia

 

 Informovať sa o aktuálnom stave plnenia úloh špeciálnych síl bolo cieľom 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR (2. ZNGŠ) generálmajora Pavla Macka, ktorý v stredu 22. januára navštívil 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline, ktorý patrí pod jeho velenie.

 Zámerom jeho návštevy bolo oboznámiť sa s plánovaním a reálnym výcvikom pluku a s jeho zabezpečením, detailne sa zoznámiť so situáciou v pluku, jeho vybavenosťou a so zabezpečením rotácií personálu v operácii ISAF.

 

 Generálmajor Macko pozdravil príslušníkov na nástupe pluku, počas ktorého zdôraznil ich výnimočnosť. „Som rád, že po troch rokoch mám možnosť znovu navštíviť váš pluk. Boli ste posledným útvarom, ktorý som navštívil, keď som odchádzal do zahraničia na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky a ste prvou jednotkou, kam idem znovu po návrate po prevzatí súčasnej funkcie. Ste naozaj útvar, zložka ozbrojených síl, ktorá je výnimočná. Ste to najlepšie čo máme“, povedal nastúpeným jednotkám generálmajor Macko. „Ide o vás dobrá zvesť. Nielen ,píár‘ v médiách – ide o Vás dobrá zvesť aj medzi profesionálmi. K tomu vám chcem pogratulovať“, dodal Macko.

 Po nástupe pluku pokračoval program 2. ZNGŠ brífingom v Sále cti a slávy. Brífingu sa okrem velenia pluku zúčastnili aj náčelníci oddelení veliteľstva a velitelia oddielov. Každý z nich predstavil úlohy vlastného segmentu, personálnu naplnenosť a problémové oblasti.

 S veliteľom pluku plukovníkom Ľubomírom Šebom v diskusii rozobrali aj líniu riadenia a velenia, odborného riadenia, finančného a personálneho zabezpečenia pluku, ale aj bývalé, aktuálne a budúce nasadenia. Generálmajor Macko sa zaujímal o funkčnosť a pôsobenie riadenia prvkov pluku v zahraničných operáciách a v operáciách na domácej pôde v rámci domáceho krízového manažmentu. Spoločne otvorili aj problematiku možností nasadenia skupín špeciálneho určenia pluku v spojitosti s funkčnosťou štábu v prípade riadenia viacerých operácií súčasne vo vzdialených destináciách, blízkom zahraničí a na domácej pôde. S týmito témami korešpondovali aj ďalšie rokovania o koncepcii rozvoja špeciálnych síl, doktríne ozbrojených síl SR a doktríne špeciálnych jenotiek a Cieľoch síl. V rozhovoroch sa zaoberali aj štrukturálnym zložením, legislatívnymi, personálnymi a logistickými otázkami života pluku.

 Generálmajor Pavel Macko si prezrel aj jednotlivé objekty pluku. V priestoroch autoparku mu predstavili novo zavedenú techniku a špeciálne vozidlá Iveco. Zástupca náčelníka GŠ si prezrel aj zbrojné sklady s novým bezpečnostným zabezpečením, ktoré sú už pripravené na očakávanú dodávku nových zbraňových systémov financovaných z amerických fondov. Z chránených priestorov pluku sa generálmajor Macko prostredníctvom videokonferencie spojil s príslušníkmi nasadenými v Afganistane a s veliteľom slovenského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane plukovníkom Svetozárom Bohušom.

 Príslušníci pluku boli generálovou návštevou poctení prvýkrát v novembri 2010, keď vtedajší brigádny generál Macko prevzal riadenie 5. pluku z pozície náčelníka Štábu operácií Generálneho štábu OS SR. Neskôr, keď jeho vojenská služba smerovala do zahraničných štruktúr NATO, navštívil pluk opäť, aby sa s príslušníkmi pluku rozlúčil.

 Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia je jediným slovenským zástupcom špeciálnych síl a od 1. augusta 2013 je v priamej podriadenosti Odboru Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu OS SR, ktorý je pod velením 2. zástupcu NGŠ, preto bola návšteva generálmajora Macka v 5. pluku viac než symbolická.

 

 Ku správe pripájame nahrávku príhovru generálmajora Pavla Macka príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia.


Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia I.Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia I.Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia I.Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia I.Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia II.Generálmajor Macko naštívil 5. pluk špeciálneho určenia II.

Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – kpt. Mário Pažický - Dátum: 27.01.2014
Čítanosť: 31970
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share