Preskocit navigáciu

Generálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu


Generálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu
Do funkcie 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky bol dnes, 19. decembra, na slávnostnej ceremónii na Ministerstve obrany SR oficiálne vymenovaný generálmajor Pavel Macko. Do tejto pozície prichádza z funkcie veliteľa Výcvikového centra spojeneckých síl NATO v poľskej Bydhošti, ktorá bola doteraz najvyššou funkciou slovenského profesionálneho vojaka v NATO.

„Moje 32-mesačné pôsobenie vo veliteľskej pozícii v rámci NATO bola veľká česť nielen pre mňa osobne, ale aj pre naše ozbrojené sily a Slovenskú republiku,“ povedal generálmajor Pavel Macko počas slávnostnej inaugurácie. „Som poctený dôverou zastávať opäť významný post, tentoraz doma na Slovensku, čo si veľmi vážim,“ povedal počas svojho vystúpenia. Macko chce podľa svojich slov aplikovať čo najviac zo svojich skúseností do výcviku našich ozbrojených síl. „V najbližšom období sa budem zoznamovať s detailmi plánov na nadchádzajúci výcvikový rok ale aj dlhodobých vízií ozbrojených síl,“ vysvetlil Macko.

Generálmajora Macka dnes slávnostne do funkcie inauguroval náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek na základe personálneho rozkazu ministra obrany. „Vymenovanie generálmajora Pavla Macka do tejto dôležitej funkcie je odzrkadlením výsledkov jeho doterajšej profesionálnej práce, ktorou prispieval k rozvoju ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pri jeho nominácii sme zohľadnili jeho doterajší priebeh kariéry, odborné vedomosti, praktické skúsenosti a jeho morálne a charakterové vlastnosti,“ vysvetlil generálporučík Vojtek. Podľa náčelníka generálneho štábu je dôležitosť funkcie jeho 2. zástupcu nespochybniteľná, preto si vyžaduje ozajstného profesionála so širokým rozhľadom, skúsenosťami so strategickým a taktickým rozhodovaním a zmyslom pre manažovanie tých najvážnejších procesov pri zabezpečovaní obranyschopnosti našej krajiny.

V rámci pôsobenia v Poľsku generálmajor Macko zodpovedal za výcvik veliteľov členských a partnerských krajín NATO pred ich vyslaním do Afganistanu. Podľa Vojteka na svojich pleciach niesol významnú časť zodpovednosti za úspech v súčasnosti najťažšej a najdôležitejšej operácie Severoatlantickej aliancie. „Svojím príkladným prístupom k tejto zodpovednej úlohe zvyšoval kredit Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl v medzinárodnom prostredí.

Generálmajor Pavel Macko ako prvý slovenský generál zastával vysokú funkciu aj v operácii ISAF v Afganistane, kde v roku 2007 riadil Štáb pre riadenie operácií v Hlavnom veliteľstve operácie ISAF v Kábule. Do Afganistanu bol vyslaný z veliteľských štruktúr NATO na Veliteľstve pozemných síl v nemeckom Heidelbergu. V rámci výkonu svojej funkcie zástupcu náčelníka Štábu pre podporu riadil činnosť v oblasti podpory operácií. Svoj manažérsky a veliteľský potenciál prejavil Macko aj v minulosti v pozícii veliteľa Veliteľstva logistiky, zástupcu veliteľa Pozemných síl, náčelníka Štábu pre operácie Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky a riaditeľa Kancelárie ministra obrany.

„Je pre naše ozbrojené sily nesmierne dôležité, že svoj potenciál podporený poznatkami a skúsenosťami bude generálmajor Macko aplikovať vo svojej novej funkcii v prospech rozvoja a skvalitňovania našich ozbrojených síl. Verím, že sa svojej nadchádzajúcej funkcie zhostí s plnou vážnosťou, využije svoje nadobudnuté skúsenosti z medzinárodného prostredia a prispeje tým k úspešnému splneniu všetkých úloh, ktoré pred našimi ozbrojenými silami v budúcom období stoja,“ uzavrel náčelník Generálneho štábu generálporučík Vojtek, ktorý nového 2. zástupcu zároveň ocenil Zlatým odznakom náčelníka Generálneho štábu za jeho pôsobenie v zahraničí.

Generálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábuGenerálmajor Pavel Macko sa stal 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Štefan Zemanovič - Dátum: 19.12.2013
Čítanosť: 13275
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share