Preskocit navigáciu

Slovenskí vojenskí poradcovia ukončili svoje pôsobenie v Afganistane


Slovenskí vojenskí poradcovia ukončili svoje pôsobenie v Afganistane

Desať príslušníkov Vojenského poradenského tímu pre oblasť bojového zabezpečenia (CSS MAT), pod velením veliteľa majora Štefana Zemanoviča, sa dnes 2. augusta v skorých ranných hodinách vrátilo z pôsobenia v afganskom Uruzgane na Slovensko, čím sa skončilo takmer päťročné budovanie a príprava jednotiek Afganskej národnej armády (ANA).

Počas nasadenia Slováci prispeli k vybudovaniu funkčného systému bojového zabezpečenia 4. Brigády Afganskej národnej armády od jej vzniku až do oficiálneho vyhlásenia jej plnej samostatnosti v oblasti prípravy, plánovania a plnenia bojových úloh v operačnom priestore, ktorý zahŕňa provincie Uruzgan a Daykundi.

Vojenský poradenský tím pre oblasť bojového zabezpečenia, ktorého aktivity, najmä v posledných siedmich mesiacoch významne napomohli v napredovaní Afganských bezpečnostných síl, ukončil svoju činnosť 24. júna 2013, čím skončilo plnenie operačnej úlohy poslednej jednotky OS SR v afganskej provincii Uruzgan.
Slovenskí vojenskí poradcovia v júli splnili posledné administratívne úlohy spojené so štvrťročným hodnotením zvereného afganskeho práporu a pripravili slovenský materiál na transport z Mnohonárodnej základne Tarin Kowt späť na Slovensko. Týmto sa skončila dôležitá etapa úspešného pôsobenia slovenských vojenských poradcov v operácii ISAF.

Slovenskí vojenskí poradcovia pôsobili v provincii Uruzgan počas deviatich polročných rotácii najskôr ako operačný výcvikový a styčný tím (OMLT) a neskôr ako Vojenský poradenský tím (MAT). Slováci sa najskôr v zostave Ozbrojených síl Holandského kráľovstva a neskôr v zostave austrálskeho tímu v uvedenom období podieľali na príprave afganských odborníkov na oblasť bojového zabezpečenia 4. brigády 205. zboru Afganskej národnej armády. Posledné štyri rotácie už boli pod slovenským velením. V zostave tímu boli aj austrálski a americkí vojaci. Príslušníci OMLT a MAT tímov patrili medzi prvých slovenských vojakov, ktorí pôsobili priamo v oblastiach bojov mimo základní koaličných jednotiek.

„Presun konvojov mimo základní spoločne s afganskými jednotkami so sebou prinášalo dennodennú hrozbu útokov nielen vo forme nástražných výbušných systémov a prepadnutí zo zálohy zo strany povstaleckých síl, ale aj neočakávané hrozby v podobe tzv. „green on blue“ incidentov zo strany samotných príslušníkov afganských bezpečnostných síl,“ vysvetlil posledný slovenský veliteľ CSS MAT major Štefan Zemanovič.


Slovenskí vojenskí poradcovia ukončili svoje pôsobenie v AfganistaneSlovenskí vojenskí poradcovia ukončili svoje pôsobenie v AfganistaneSlovenskí vojenskí poradcovia ukončili svoje pôsobenie v Afganistane

Autor: OS SR - mjr. Štefan Zemanovič, Andrea Hankoščáková , Foto: CTU PAO, OS SR - kpt. Štefan Andráš - Dátum: 02.08.2013
Čítanosť: 8284
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share