Preskocit navigáciu

Beh pre život v afganskom Kandaháre


Beh pre život  v afganskom Kandaháre
Sobota 1. júna, 6:30 hod. ráno, Kandahár - Boardwalk. Ranná teplota vzduchu: 33 °C v tieni. Toto boli vstupné údaje k štartu pre pätnástich profesionálnych vojakov a jednu profesionálnu vojačku slovenského kontingentu operácie ISAF, ktorí sa „na diaľku“ zapojili do charitatívnej akcie Beh pre život.

„Postavili sme sa na čiaru a po zaznení povelu „štart“ sme sa rozhodli všetci zabehnúť desať kôl po štyristo metrovom okruhu - teda rovné štyri kilometre. Potili sme sa, premáhali sa, ale dobehli sme. A o čo nám vlastne pri tejto akcii šlo? Vlastne o to, čo sa deje každý rok v šiestich mestách na Slovensku. Chceli sme jednoducho spolu s ostatnými zabehnúť Beh pre život,“ vysvetlil jeden zo slovenských vojakov, ktorí sa zúčastnili behu.

„Každý človek totiž beží svoj beh pre život. Niekedy bežíme rýchlejšie, niekedy pomalšie, občas bežíme sami, častokrát so záťažou. Svojou účasťou sme chceli podporiť myšlienku pomoci tým, ktorí sami bežať nedokážu,“ dodal druhý z bežcov.

Filozofia Behu pre život má športovo-charitatívny rozmer. Na jednej strane človek urobí behom niečo pre svoje zdravie a na strane druhej príspevkom podporí Nadáciu Výskum rakoviny. Nadácia za vyzbierané peniaze zakúpi unikátny prístroj NanoSight, ktorý svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť „dorozumievanie” zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach.

Na záver odkaz našich vojakov z Kandaháru: „Keďže my v Afganistane sme zbierku nerobili, chceli sme aspoň symbolicky bežať s tými, ktorí túto myšlienku podporili aj finančne. Chceli sme zároveň svojím behom vyzdvihnúť myšlienku života v krajine, kde nemá skoro žiadnu hodnotu. Tento náš príspevok je však aj akoby pozvánkou pre ostatných kolegov a kolegyne. Ak je v ich silách, a majú čas podporiť dobrú myšlienku, konajú sa ešte dva Behy. Jeden v Žiline a druhý v Trenčíne. Skúsite to?”
 
 
                                 

Beh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom KandaháreBeh pre život v afganskom Kandaháre

Autor: Marian Bodolló, Lukáš Vlachovič , Foto: SLOVCON NSE - Dátum: 04.06.2013
Čítanosť: 10330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share