Preskocit navigáciu

Následky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci, v pohotovosti je viac ako 300 vojakov


Následky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci, v pohotovosti je viac ako 300 vojakov

Už od skorých ranných hodín pomáhajú pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity aj vojaci. Krízový štáb v Trebišove požiadal o pomoc pri odhrnutí cesty z Trebišova do Sečovskej Polianky.

Hasiči požiadali ozbrojené sily o pomoc aj pri záchrannej akcii medzi obcami Kolárovo a Zemianska Olča, kde na snehom zasypanej ceste zostalo v autách uväznených niekoľko osôb. Na týchto miestach zasahovali vojaci zo Ženijného práporu v Seredi, ktorí nasadili ťažké mechanizmy a pomocou pásového obojživelného transportéra prerazili cestu k zaviatym automobilom. Prepravu vojenskou technikou zo zaviateho miesta využilo zatiaľ štrnásť ľudí.

„Cesta na miesto zásahu bola v katastrofálnom stave, iba presun na miesto vzdialené 70 km, nám trval tri hodiny. V súčasnosti je už situácia lepšia, pretože nesneží a pomaly ustáva aj vietor. Spolu s hasičmi sme vytiahli z priekopy jeden kamión a s našim ťahačom dve vozidlá,“ uviedol veliteľ zásahu mjr. Slavomír Čmarada.

Medzi Trebišovom a Sečovskou Poliankou zasahovali príslušníci trebišovského 21. zmiešaného práporu, ktorí na požiadanie miestneho krízového štábu ráno o pol piatej spriechodnili zaviaty úsek frekventovanej vozovky. Vzhľadom na kritickú situáciu na východe Slovenska, v Trebišove je aj naďalej v pohotovosti ďalšia ťažká technika, vrátane vyslobodzovacieho tanku, bojového vozidla pechoty a nákladného automobilu s radlicou a rýpadlom.

V súvislosti so snehovou kalamitou je v rámci celého Slovenska v pohotovosti viac ako 300 vojakov a takmer 150 kusov ťažkej techniky, vrátane vrtuľníka, Tatry 815 s radlicou, automobilového rýpadla, či žeriava. „Na požiadavky jednotlivých krízových štábov sme pripravení okamžite reagovať,“ zdôraznil minister obrany SR Martin Glváč.


Následky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci, v pohotovosti je viac ako 300 vojakovNásledky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci, v pohotovosti je viac ako 300 vojakovNásledky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci, v pohotovosti je viac ako 300 vojakov

Autor: MO SR - KOd , Foto: ženijný prápor Sereď - Dátum: 15.03.2013
Čítanosť: 12823
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share