Generál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráci


Generál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráci
Prerokovanie otázok bilaterálnej vojenskej spolupráce ozbrojených síl SR a Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA) je v týchto dňoch cieľom návštevy náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka v Čínskej ľudovej republike.

Generálporučík Peter Vojtek začal svoju oficiálnu návštevu návštevou brigády protivzdušnej obrany Vojenského okruhu Lanzhou, kde si prezrel statické a dynamické ukážky spôsobilostí brigády. Sprevádzaný zástupcami velenia brigády si spolu so slovenskou delegáciou prezrel priestory útvaru.

V rozhovoroch s náčelníkom Generálneho štábu ČĽOA generálom Fenghui Fangom sa dotkli aj tém rozvoja spolupráce v oblasti medzinárodných mierových operácií, výcviku a vzdelávania. NGŠ OS SR si s partnerom vymenili aj názory na aktuálnu bezpečnostnú situáciu vo svete. Po zhodnotení doterajšej bilaterálnej spolupráce sa partneri dohodli na smeroch jej budúceho rozvoja, ktoré budú konkretizované v pláne bilaterálnej spolupráce na rok 2013.

Návšteva sa uskutočňuje na pozvanie generála Fanga a ide o prvú oficiálnu zahraničnú delegáciu, ktorú v Pekingu prijíma po svojom vymenovaní do funkcie. Ostatné stretnutie náčelníkov generálnych štábov oboch krajín sa uskutočnilo v roku 2006.

Súčasťou delegácie ozbrojených síl SR sú aj veliteľ Síl výcviku a podpory brigádny generál Ľubomír Svoboda, náčelník Štábu operácií Generálneho štábu OS SR brigádny generál Jindřich Joch a vedúci oddelenia bilaterálnych vzťahov Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy Ministerstva obrany SR. Juraj Krúpa.

Program oficiálnej návštevy delegácie OS SR v Čínskej ľudovej republike pokračoval návštevou Veliteľstva posádky a Námorného veliteľstva v Šanghaji a na záver generálporučíka Vojteka prijal minister národnej obrany ČĽR generál Guanglie Liang. Hlavnou témou rozhovorov boli taktiež oblasti možnej spolupráce oboch krajín s dôrazom na oblasť bezpečnosti a obrany a dotkli sa aj súčasného vojensko-politického vývoja v Číne a bezpečnostnej situácie v regióne.

Generál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráciGenerál Vojtek rokuje v Číne o vojenskej spolupráci

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: GŠ ČĽOA, mjr. Stanislav Pigula, - Dátum: 29.11.2012
Čítanosť: 14722
Verzia pre tlač

Skočiť na menu