Preskocit navigáciu

Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02


Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02

Finálna fáza prípravy novej rotácie veliteľstva a štábu RC-N v JFTC sa blíži a tak kľúčový personál tohto štábu odcestoval do Afganistanu na Key Leaders Training (Príprava kľúčového personálu), ktorá slúži ako vlastná príprava pred samotným cvičením v Bydgošti. Súčasťou tejto prípravy je aj získanie najnovších informácií a poznatkov (Lessons Learned), preto členmi tejto skupiny sú plk. Pach (SVK A) a pplk. Kutka (POL N), obaja príslušníci JFTC. „Naše poznatky poslúžia na úpravu výcvikových cieľov a jednotlivých fáz samotného cvičenia – RC-N TE 12-02, ktoré sa uskutoční v priebehu júla 2012“ povedal na margo účasti v tejto skupine plk. Pach.

Hlavný cieľ tejto prípravy je zjavný – poskytnúť kľúčovému personálu budúceho štábu RC-N prehľad o aktuálnej situácii, najnovšie informácie týkajúce sa poslania (mission) a úloh, vývoja operácie a predpokladané plány pre najbližšiu budúcnosť. Ako veliteľ RC-N, genmjr. Pfeffer (DEU A) pripomenul, kľúčovým pre prípravu na nasadenie do Afganistanu je „stretnúť svojich budúcich kolegov, začať budovať jeden tím a potom pracovať ako jeden tím“. Nový štáb bude pracovať v situácii, kedy jednotky ISAF budú znižovať svoju prítomnosť v regióne, ale stále budú zodpovedné za bezpečnosť regiónu a samozrejme za bezpečnosť afgánskej populácie a udržanie „momentum“ tlaku na povstalcov. Zároveň bude štáb zodpovedný za transformáciu zodpovednosti do rúk Afgánskych bezpečnostných síl (ANSF). „Tu sú Afgánci už v čele operácií, keďže RC-N je priekopníkom transformácie v Afganistane. Transormácia je veľmi postupná, rozdielna v mnohých oblastiach, ale deje sa každý deň“ povedal generál Pfeffer.

Celkový program tejto prípravy poskytol kľúčovému personálu komplexný prehľad o súčasnej štruktúre RC-N, jeho podriadených zložkách a jednotkách, kľúčových komponentoch pôsobiacich v rámci regiónu, ako napríklad NTM-A, RSC-N, či civilné organizácie a samozrejme prehľad o partnerských jednotkách ANSF a stave ich rozvoja.
V rámci programu prípravy sa lídri zoznámili aj s kľúčovými časťami regiónu, ako napríklad Kunduz, kde sa stretli s veliteľmi tímov PRT a OMLT (budúcich MAT), ktoré podporujú Afgánske jednotky na úrovni zboru a brigád. Tímy poskytli kľúčovému personálu prehľad o najnovšej situácii a zoznámili ich so svojimi plánmi do blízkej budúcnosti predovšetkým v oblasti rozvoja ANSF a prevzatia zodpovednosti za vlastnú budúcnosť. Tieto stretnutia poskytli výbornú možnosť na výmenu informácii či poznatkov a tipov na finálnu prípravu pred nasadením.

Veľmi dôležitým a samozrejme veľmi povzbudzujúcim pre JFTC bol fakt, že prakticky každý príslušník súčasného štábu RC-N, ktorý sa zúčastnil výcviku v Bydgošti ocenil jeho význam. Zdôraznili novým príslušníkom že výcvik v JFTC im umožnil pripraviť sa nasadnúť na „rýchly vlak“ tu v Afganistane a prevziať zodpovednosť za úlohy hneď od začiatku. „Výcvik v JFTC je kritickým bodom vo vašej príprave“ zdôraznil veliteľ RC-N. Celkovo tento výcvik poskytol kľúčovému personálu výborné podmienky pre prípravu na RC-N TE 12-02, kde budú mať možnosť cvičiť a pripravovať svoje štáby a odbory na nadchádzajúcu misiu.


Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02Príprava kľúčového personálu pred RC-N TE 12-02

Autor: NATO Joint Force Training Centre Bydgoszcz, Poľsko , Foto: autor - Dátum: 11.07.2012
Čítanosť: 13689
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share