Preskocit navigáciu

Riaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SR


Riaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SR

V pondelok 16. januára 2012 navštívil Slovensko riaditeľ Úradu pre strategické záležitosti Francúzskej republiky pán Michel Miraillet. V priestoroch Generálneho štábu OS SR návštevu privítal 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Miroslav Kocian.

Rokovania sa za francúzsku stranu zúčastnila tiež pridelenkyňa obrany Francúzskej republiky akreditovaná v SR plukovníčka Christine Poussineau. Cieľom oficiálneho stretnutia bolo upevnenie a rozvoj dvojstrannej spolupráce medzi Ozbrojenými silami Slovenskej a Francúzskej republiky.

Obaja partneri počas pracovného stretnutia vyjadrili spokojnosť nad skutočnosťou, že ozbrojené sily oboch krajín dlhodobo hodnotia bilaterálne vzťahy ako dôležité a bezproblémové. Rovnako prezentovali spoločné presvedčenie, že slovenské Ozbrojené sily a Ozbrojené sily Francúzska, ako dlhoroční partneri budú v doterajšej spolupráci pokračovať.

V súvislosti s krátením rozpočtov na obranu, ktoré sa dotkli Ozbrojených síl SR, rovnako ako Ozbrojených síl Francúzskej republiky, pokladajú obe strany medzinárodnú spoluprácu za dôležitý spôsob hľadania úspor a efektívneho využívania financií. Zhodli sa na tom, že rovnako, ako po minulé roky princíp „Pooling and Sharing“ bude aj do budúcnosti účinným nástrojom spoluúčasti na podpore spôsobilostí a kapacít slovenských a francúzskych ozbrojených síl.

Prítomní počas rozhovoru prediskutovali tému partnerstva v operácii ISAF a dotkli sa tiež plánov krajín a ich príspevkov s výhľadom do roku 2014. Generálmajor Kocian ubezpečil francúzskeho partnera, že operácia ISAF aj naďalej zostáva prioritou Slovenska a OS SR pre účasť v operáciách MKM. V súlade s celkovou stratégiou medzinárodného spoločenstva chce SR udržiavať svoj príspevok a efektívne pomáhať pri odovzdávaní zodpovednosti za bezpečnosť do rúk afgánskych bezpečnostných síl. Preto OS SR majú záujem zefektívniť účasť na výcviku Afgánskej národnej armády a posilniť zapojenie svojich špeciálnych síl v rámci operácie.

V závere stretnutia generálmajor Kocian deklaroval našu koncepciu poskytnúť viac špecialistov a kvalifikovaného personálu a zvýšiť tým úroveň, hoci aj na úkor mierneho zníženia počtov nášho príspevku v Afganistane.


Riaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SRRiaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SRRiaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SRRiaditeľ úradu pre strategické záležitosti Francúzka navštívil SR

Autor: KaNGŠ - nrtm. Julius Čapkovič , Foto: KaNGŠ - mjr. Milan Vanga - Dátum: 17.01.2012
Čítanosť: 12932
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share