Začala sa vykonávacia fáza cvičenia BLACK BEAR 2011


Začala sa vykonávacia fáza cvičenia BLACK BEAR 2011 Cvičenie Mnohonárodného Práporu Vojenskej Polície /MNMPBAT/ NATO BLACK BEAR 2011 sa polnocou zo stredy 14. septembra na štvrtok 15. septembra dostalo do vykonávacej fázy. Spustil sa scenár cvičenia, v ktorom sú pripravené jednotlivé incidenty. V tomto bode začína aj hlavná činnosť NATO MNMPBAT – riešenie pripravených incidentov a tá bude pod prísnym dohľadom rozhodcov.
Svoju činnosť začala vyvíjať aj skupina Opposite forces, ktorá ihneď po polnoci vystrelila na zrubový tábor Slávia, ktorý predstavuje kemp, rakety. Cvičiace jednotky sa po ohlásení raketového útoku popresúvali do krytu, kde čakali na ukončenie nebezpečenstva hroziaceho z dopadu rakiet na tábor.
Na hlavnej komunikácii došlo ráno k dopravnej nehode, pri ktorej bol zranený vodič automobilu. Túto udalosť na Taktické Operačné Centrum /TOC/ NATO MNMPBAT nahlásil sám zranený. Na zadokumentovanie a vyriešenie dopravnej nehody veliteľ práporu vyslal svojich príslušníkov.
Dopoludnia sa konalo stretnutie predstaviteľa miestnej samosprávy a predstaviteľa AUFOR za asistencie práporu. Počas stretnutia došlo k prestrelke medzi príslušníkmi NATO MNMPBAT a opozičnými vojakmi, počas ktorej boli zaznamenané straty na obidvoch bojujúcich stranách. Došlo k evakuácii predstaviteľa AUFOR do určeného miesta a návrat príslušníkov práporu do kempu. Počas návratu príslušníkov NATO MNMPBAT do kempu došlo k prepadu kolóny z ručných zbraní opozičnými vojakmi. Nastražená bola aj mína, ktorú však príslušníci práporu objavili a na jej zneškodnenie bol privolaný EOD tým - pyrotechnici.
Popoludní dostal prápor za úlohu vybudovať a zabezpečiť činnosť na kontrolnom bode. Kontrolný bod bol napadnutý opozičným vojskom za použitia mínometov a ručných zbraní. Na oboch stranách pri prestrelke boli straty a zranené osoby. Príslušníci NATO MNMPBAT si pre zranené osoby vyžiadali MEDEVAC - Medical evacuation – vrtuľník s lekárskym vybavením, ktorý zranených transportoval do bezpečnej zóny.
Navečer prišli miestni obyvatelia pred kemp, kde formou pasívneho odporu – pripútaním sa o cestné zátarasy, žiadali o prácu. Prekonanie tohto typu odporu bola ďalšia z úloh, ktorú veliteľ NATO MNMPBAT kpt. Robert VORIH musel vyriešiť.

Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia Začala sa vykonávacia fáza cvičenia

Autor: VP , Foto: mjr. Luboš Komárek, mjr. Jan Čermák, Jozef Žiak - Dátum: 16.09.2011
Čítanosť: 20303
Verzia pre tlač

Skočiť na menu