Preskocit navigáciu

Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane


Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane

 V utorok 6. septembra 2011 sa na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline rozlúčili s rodinami a kolegami šestnásti členovia jednotky, ktorá v nasledujúcich dňoch odletí plniť svoje úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Rozlúčky sa zúčastnili minister obrany SR Ľubomír Galko, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík a primátora Žiliny Igor Choma.

 "Títo chlapci, elitní vojaci, idú do vojny. Prvýkrát v histórii budú naši vojaci pôsobiť v reálnych bojových podmienkach. Musíme byť pripravení na akékoľvek nešťastie, musíme byť pripravení aj na to, že niektorí z nich sa možno nevrátia. Toto je príspevok slobodného a sebavedomého Slovenska, ako spoľahlivého člna Severoatlantickej aliancie, ku globálnej bezpečnosti. Nikto si to neželá a nikto to nechce. Ale treba to otvorene povedať," skonštatoval minister obrany. Slovenskí vojaci búdu podľa Galka pôsobiť v reálnych bojových podmienkach v spolupráci s afgánskou národnou armádou. "Špeciálne operácie budú vykonávať v spolupráci s afgánskymi vojakmi a v súlade so strategickou koncepciou NATO budú napĺňať princíp, ktorý bol dohodnutý a odsúhlasený. To znamená, postupne odovzdávať moc do rúk afgánskej národnej armády. Tak, aby ten cieľ, rok 2014, postupné odovzdanie moci afgánskemu ľudu a do rúk afgánskych bezpečnostných síl, bol naplnený," uviedol Galko.

 „Čaká nás ťažkých 6 mesiacov plných prekážok. Som však presvedčený, že po náročnej a dlhodobej príprave sme schopní čeliť všetkým nástrahám a svoje povinnosti a úlohy si splníme tak, aby bolo na nás právom hrdé celé Slovensko“, prihovoril sa prítomným veliteľ dvadsaťčlennej skupiny. „Moje poďakovanie patrí aj kolegom z pluku, ktorí prispeli svojím dielom k náročným prípravám a bojovali s množstvom byrokracie nevyhnutnej pre naše vyslanie do Afganistanu“, dodal. „Som hrdý a pyšný na to, že môžem veliť na horúcej pôde Afganistanu tak skvelým vojakom!“, ukončil svoje vystúpenie veliteľ jednotky. Novinárom povedal, že po náročnom výcviku s americkou stranou sú vojaci pripravení plniť v Afganistane plné spektrum úloh síl pre špeciálne operácie a naučiť zvládať tieto úlohy afgánske bezpečnostné sily.

 Minister obrany pre médiá zdôraznil, že účasť našich vojakov v zahraničných misiách je práve to, čo dáva Slovensku najväčší kredit z hľadiska členstva v Severoatlantickej aliancii. "V prípade, že sa ukáže veľký prínos pre Alianciu aj pre Afganistan z pôsobenia našich vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia, je tu možná reálna alternatíva, že stiahneme alebo oslabíme pôsobenie našich vojakov na základni. Mám teraz na mysli strážne jednotky alebo našich ženistov a naopak, posilníme ešte v budúcnosti účasť našich špeciálnych síl v Afganistane," uzatvoril Galko.

 Slávnostný nástup bol ukončený zoskokom štyroch výsadkárov s padákmi s vyobrazenými štátnymi znakmi Slovenskej republiky a 5. pluku špeciálneho určenia a podvesenými zástavami Slovenskej republiky a NATO.


Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane I.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane I.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane I.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane I.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane II.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane II.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane II.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane II.Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sa rozlúčili pred prvým nasadením v Afganistane III.

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 06.09.2011
Čítanosť: 50499
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share