Preskocit navigáciu

NATINADS oslavuje 50. výročie


NATINADS oslavuje 50. výročie

Presne pred päťdesiatimi rokmi – 1. júla 1961 vznikol Integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS – NATO Integrated Air Defence System). Podstatou NATINADSU je nepretržitá ochrana národných vzdušných priestorov európskych členských štátov NATO. Člen systému NATINADS musí mať kompatibilné velenie a riadenie s ostatnými členmi aliancie, zároveň sa stará o nepretržitý radarový prieskum vzdušného priestoru.

V prípade neštandardnej situácie vo vzdušnom priestore vydá veliteľstvo pokyn pohotovostným lietadlám k okamžitému vzletu (tzv. Alpha Scramble) s cieľom vizuálne identifikovať sporný cieľ. Najčastejším dôvodom takýchto ostrých štartov býva strata rádiového spojenia medzi pilotmi civilného lietadla a miestom riadenia letovej prevádzky.

Na precvičenie týchto postupov nielen vo vzduchu, ale aj na zemi u zmien riadenia letovej prevádzky a obslužného personálu slúžia cvičné vzlety, tzv. „Tango“. Cvičných letov bolo v roku 2010 176, v prvom polroku 2011 celkom 102 „Tango“ vzletov.

Systému NATINADS velí hlavný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR). Slovenská republika je členom systému od svojho vstupu do NATO v roku 2004.

"Zabezpečenie úloh systému NATINADS je každoročne našou prioritou. Som rád, že naši vojaci aj napriek obmedzeným zdrojom dlhodobo plnia úlohy ochrany vzdušného priestoru na vysokej úrovni. Dokazujú to vyjadrenia našich partnerov z ostatných členských štátov NATO. Vďaka a blahoželanie k výročiu NATINADS-u patrí nielen pilotom, ale i pozemnému personálu, ktorý sa o techniku stará," uviedol náčelník generálneho štábu OS SR, generál Ľubomír Bulík.



Autor: kpt. Ing. Peter MICHNICA , Foto: archív - Dátum: 01.07.2011
Čítanosť: 19606
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share