Preskocit navigáciu

Spomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej Británii


Spomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej Británii

V sobotu 18. júna 2001 sa pri pamätníku Československých vojenských jednotiek na území Veľkej Británie, na historickom mieste vzniku 1. Československej brigády na území Británie, v Cholmondeley parku v panstve Cheshire, konala spomienková slávnosť venovaná pamiatke vojaka, legionára, spravodajského dôstojníka a diplomata generála Heliodora Píku.

Spomienkovú slávnosť za účasti približne 50-tich pozvaných hostí zorganizovalo pri príležitosti 62. výročia jeho popravy komunistickým Československým režimom združenie Československá obec legionárska vo Veľkej Británii. Zúčastnili sa jej viacerí významní hostia: najvyšší predstaviteľ kráľovnej Alžbety II. v panstve Cheshire - Lord Lieutenant of Cheshire, High Cherif of Cheshire, zástupca veľvyslanca Českej republiky vo Veľkej Británii pán Miroslav Kolatek, pridelenci obrany Slovenskej republiky plukovník Vladimír Samek a Českej republiky plukovník Robert Vágner, príslušníci britských ozbrojených síl, predstavitelia Royal British Legion, ako i vojnoví veteráni a legionári 2. svetovej vojny a ich rodinní príslušníci.

Pridelenec obrany SR plukovník Vladimír Samek tlmočil odkaz náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Ľubomíra Bulíka, v ktorom ocenil patriotizmus a osobnosť generála Heliodora Píku a zdôraznil dôležitosť jeho činov, ktoré hlavne v období 2. svetovej vojny vykonal v prospech okupovaného a vojnového Československa a jeho národných záujmov, a za ktoré ho komunistický režim v Československu 21. júna 1949 poslal na smrť.

Položením vencov v mene kráľovnej Alžbety II, Českej a Slovenskej republiky a v mene rodiny generála Píku si účastníci pietnej spomienky oficiálne po prvý krát v histórii na britskej pôde pripomenuli a uctili pamiatku generála Heliodora Píku.


Spomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej BritániiSpomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej BritániiSpomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej BritániiSpomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej BritániiSpomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej BritániiSpomienková slávnosť venovaná pamiatke generála Heliodora Píku vo Veľkej Británii

Autor: ÚPO SR v Londýne , Foto: autor - Dátum: 20.06.2011
Čítanosť: 17963
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share