Preskocit navigáciu

Prednáška o korupcii


Prednáška o korupcii Dňa 12. apríla 2011 Riaditeľstvo Vojenskej polície Trenčín navštívil komisár Wolfgang LINDNER s Krajinského kriminálneho úradu Dolné Sasko, ktorý riaditeľovi VP a príslušníkom oddelení odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti Riaditeľstva VP a útvarov VP predstavil systém „Chránené elektronické oznamovanie“ prípadov korupcie a hospodárskej trestnej činnosti. Uvedený elektronický systém je využívaný v Nemecku už od roku 2003 a stretol sa so značným úspechom v odhaľovaní prípadov korupcie a hospodárskej kriminality. Systém garantuje, že oznamovateľ trestného činu ostane v anonymite (nie je možné vypátrať IP adresu PC ani identitu oznamovateľa) a po zriadení e-mailovej stránky v uvedenom systéme, je možná spätná väzba, respektíve ďalšia komunikácia oznamovateľa s príslušníkmi polície bez ohrozenia anonymity oznamovateľa.

Od roku 2003 do 2011 bolo systémom v Dolnom Sasku zaznamenaných celkom 74 152 oznámení. V niektorých prípadoch sa jednalo o zdvojené oznámenia, testovacie oznámenia. Z celkového počtu bolo1345 relevantných oznámení, v 108 prípadoch sa už pred tým konalo, v 296 prípadoch bolo vyšetrovanie zastavené a v 695 prípadoch boli zahájené nové trestné konania.

Na podanie oznámenia v uvedenom systéme je postačujúci prístup na internet a oznámenia sú políciou sledované niekoľko krát denne. Pred zavedením elektronického systému Krajinský kriminálny úrad Dolné Sasko neobdržal ani jedno oznámenie o prípade korupcie alebo inej hospodárskej kriminality.

Vojenská polícia bude v budúcnosti uvažovať o participácii na uvedenom systéme, pravdepodobne v prípade použitia systému Policajným zborom Slovenskej republiky, nakoľko na prevádzku, spravovanie, respektíve prenájom uvedeného systému sú potrebné nemalé finančné prostriedky. Vojenskej polícii by mohli byť po dohode s PZ SR, doručené oznámenia, týkajúce sa jej pôsobnosti.

Prednáška o korupciiPrednáška o korupcii

Autor: RVP , Foto: RVP - Dátum: 12.04.2011
Čítanosť: 21507
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share