Preskocit navigáciu

Komplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011/2 na generálnom štábe


Komplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011/2 na generálnom štábe

Na začiatku druhej dekády apríla 2011 predchádzajúce relatívne mrazivé a suché počasie v strednej Európe vystriedalo prudké oteplenie, sprevádzané výdatnými dažďovými zrážkami. Situácia je komplikovaná topením sa na túto dobu ešte mimoriadne veľkých zásob snehu a ľadu nazhromaždených v priebehu zimy, pričom dochádza k zvyšovaniu vodných hladín na väčšine stredoeurópskych vodných tokoch a vodných nádržiach. Táto situácia vytvára veľké riziko vzniku zložitých povodňových pomerov v jednotlivých regiónoch, ale hlavne v povodiach veľkých riek v Rakúsku, Nemecku a Českej republike, kde už došlo k zaplaveniu rozsiahlych území, k ochromeniu cestnej a železničnej dopravy, komplikáciám v zásobovaní obyvateľstva potravinami, výpadkom v dodávkach elektrickej energie, plynu a ku kontaminácii vodných zdrojov. Situácia sa začína dramaticky komplikovať a je nevyhnutný zásah ozbrojených síl.

Táto simulovaná mimoriadna situácia je námetom komplexného štábneho nácviku NOVÉ VÝZVY 2011/2 (NEW CHALENGES 2011/2), ktorý prebieha na Generálnom štábe ozbrojených síl SR v dňoch 19. – 20. apríla 2011 a ktorý riadi zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Jaroslav Vývlek. V úlohe pomocníka riadiaceho sa nácviku zúčastňuje aj brigádny generál Miroslav Kocian, náčelník Štábu pre operácie GŠ OS SR.

Samotný námet nácviku je doplňovaný ďalšími hrozbami ako sú konflikt v Lýbii alebo vývoj udalostí v Japonsku a v elektrárni Fukushima.

Cieľom tohto nácviku je zladiť a precvičiť činnosť príslušníkov zložiek GŠ OS SR zaradených do operačného centra (OPCEN) pri plánovaní a činnosť príslušníkov zložiek veliteľstiev síl (PS, SVaP, VzS), priamo podriadených útvarov a zariadení GŠ a ich skupín velenia síl pri plánovaní a plnení úloh v čase mimoriadnej situácie na území SR, precvičiť systém velenia, riadenia a spojenia medzi strategickým stupňom velenia (OPCEN - GŠ OS SR) a operačnými stupňami velenia (PS, SVaP, VzS) a priamo podriadenými útvarmi a zariadeniami GŠ a tiež zohľadniť možné reakcie na „reálne ohrozenia“ týkajúce sa vývoja aktuálnej situácii vo svete a preveriť odstránenie nedostatkov z posledných štábnych nácvikov.

Závery tohto štábneho nácviku budú zapracované do plánovacích postupov a vykonávacích smerníc s cieľom zefektívnenia nasadenia ozbrojených síl SR v mimoriadnych situáciách.


Komplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011-2 na generálnom štábeKomplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011-2 na generálnom štábeKomplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011-2 na generálnom štábeKomplexný nácvik NOVÉ VÝZVY 2011-2 na generálnom štábe

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: OS SR - npor. Juraj Jánošík - Dátum: 19.04.2011
Čítanosť: 20583
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share