Preskocit navigáciu

POZDRAV Z KORZIKY


POZDRAV Z KORZIKY

Medzinárodné cvičenie SERPENTEX 11-1 práve prebiehajúce v priestore ostrova Korzika je navrhnuté na simuláciu reálneho bojového priestoru s dôrazom na leteckú zložku podpory pozemných operácii. Orografia ostrova Korzika verne napodobňuje terén bojiska, v ktorom operujú jednotky počas operácie ISAF. Ostrov je rozdelený na niekoľko operačných priestorov. V týchto priestoroch pôsobia jednotky FAC/JTAC (leteckí predsunutí navádzači) podľa scenárov pripravovaných plánovačmi, ktorí sa nedávno vrátili z operácie ISAF v Afganistane. Sú v nich zapracované skúsenosti a najnovšie postupy z reálnych bojových situácii.
Cvičenie kladie vysoké nároky na osádky lietadiel z dôvodu vysokej hustoty letovej činnosti v priestoroch pôsobenia, ako aj simulácie reálneho prostredia pri leteckej podpore pozemných operácii. Operácie sú vedené vo dne a v noci za pomoci moderných prostriedkov na identifikáciu a označovanie cieľov pomocou digitálneho dátového prenosu, ale aj pomocou vizuálneho navedenia. Zároveň sa precvičujú postupy na vedenie prieskumu záujmových oblasti, odhaľovanie nepriateľskej aktivity a vyhľadávanie improvizovaných nástražných systémov (IED).
Počas prvých dní cvičenia piloti vzdušných síl v rámci plnenia takých úloh ako je zabezpečenie humanitárneho konvoja pri evakuácii ranených z priestoru operácie a ničenie cieľov (sklady zbrani, pozície povstalcov, ostreľovačov a mínometov) nalietali takmer 17 hodín bez narušenia bezpečnosti letov a to aj v prospech amerických, francúzskych a belgických leteckých predsunutých navádzačov.
Návrat lietajúceho personálu na lietadlách L-39 ZAM za podpory prepravy materiálu lietadlom An-26 z dopravného krídla Kuchyňa z francúzskej Korziky vrátane medzipristátia z dôvodu tankovania paliva na leteckej základni Aviano (Taliansko) je naplánovaný na sobotu 12.3.2011 približne o 17:00 hod.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=485



Autor: kpt. Radovan CINGEL , Foto: 2. letka zk Sliač - Dátum: 10.03.2011
Čítanosť: 12474
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share