Preskocit navigáciu

Vojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcie


Vojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcie
Implementácia novej Strategickej koncepcie NATO, vrátane budúcej podoby spôsobilostí, veliteľskej štruktúry a partnerstiev bola hlavnou témou 164. zasadania Vojenského výboru NATO, ktoré sa konalo v dňoch 26. - 27. januára 2011 vo veliteľstve NATO v Bruseli.

Zasadanie Výboru sa konalo na úrovni náčelníkov generálnych štábov, vrátane náčelníkov generálnych štábov nečlenských štátov NATO, ktoré prispievajú do operácií v Afganistane a Kosove. Ďalšími formátmi boli zasadania náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO s krajinami Stredomorského dialógu, Euroatlantickej partnerskej rady, a napokon aj formáty NATO – Rusko a NATO – Ukrajina. Slovenskú delegáciu viedol náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík.

Vojenský výbor NATO diskutoval novú Strategickú koncepciu s cieľom, aby boli ozbrojené sily skutočne moderné, udržateľné a zároveň v prípade potreby flexibilne nasaditeľné. Najvyšší vojenskí predstavitelia 66 krajín sa zhodli na užitočnosti vzťahov spojencov s partnermi. Ich predmetom bude naďalej spolupráca v oblastiach spoločného záujmu vrátane misií.

Spolupráca s Afganistanom sa bude v roku 2011 niesť v znamení postupného napredovania operácie ISAF tak, aby bol proces prenosu zodpovednosti afganským autoritám nezvratný. Budúcnosť krajiny je v rukách ľudí, nie útočníkov. Súčasťou tohto partnerstva bude tiež spolupráca pri výcviku národných bezpečnostných síl rovnako ako pri rekonštrukcii krajiny a budovaní verejnej správy.

V súvislosti s misiou KFOR bola potvrdená dôležitosť koordinovanej spolupráce NATO s Európskou úniou. Teda aj v prípade Kosova, kde EÚ pôsobí prostredníctvom civilnej misie EULEX.

Potvrdenie strategického partnerstva s Ruskom na summite NATO v Lisabone sa premietlo do rozšírenia spoločného pracovného plánu vojenskej spolupráce.

Popri stretnutí s veľvyslancom Františkom Kašickým, stálym predstaviteľom Slovenskej republiky v NATO, uskutočnil generál Bulík bilaterálne rokovania s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Poľska generálom Mieczyslawom Cieniuchom a náčelníkom Generálneho štábu Armády Českej republiky Vlastimilom Picekom. Témou rokovania bolo rozšírenie vzájomnej vojenskej spolupráce na nové oblasti. O potvrdení vzájomnej vojenskej spolupráce v rámci operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine rokoval generál Bulík s náčelníkmi generálnych štábov ozbrojených síl Turecka a Švajčiarska.

Vojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcieVojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcieVojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcieVojenský výbor NATO o implementácii novej Strategickej koncepcie

Autor: SD NATO , Foto: SD NATO - Dátum: 27.01.2011
Čítanosť: 23821
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share