Preskocit navigáciu

Výber k pluku v záverečnej fáze


Výber k pluku v záverečnej fáze

Elita armády – Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia, tzv. paragáni si tento týždeň vyberali nových členov jednotky spomedzi záujemcov, ktorí už dnes slúžia ako profesionálni vojaci v iných útvaroch. 

 Tí sa opäť presvedčili, aké ťažké je stať sa členom vojenského tímu, ktorého motto je: Crescid in adversis virtus - V ťažkostiach statočnosť rastie. Spomedzi 46 záujemcov sa výberové konanie skončilo už v prvý deň neúspechom až pre dvadsaťjeden z nich. “Zazvonili si na zvon v strede nástupiska a ostatní im zatlieskali," vysvetlil symbolický rituál Mário Pažický z 5. pluku špeciálneho určenia.

 Dôvodom pre rýchly koniec výberu a vylúčenie z ďalších jeho častí bolo u všetkých nedosiahnutie požadovaných výsledkov z disciplín - zhyby na hrazde, tzv. člnkový beh (10 krát beh tam a späť) a dvanásťminútový beh.

 O prechod k výsadkárom je medzi vojakmi z ostatných jednotiek vždy obrovský záujem, i keď vopred nevedia, čo presne ich vo výberovom konaní čaká. „Dopredu sa nedozvedia ani to, ako dlho bude trvať plnenie jednotlivých disciplín, ani to, aké budú. Vedia len orientačné rozpätie dní, počas ktorých musia počítať s tým, že budú mimo domovskej jednotky," konštatoval Pažický. Dôvodom utajovania je snaha, aby sa uchádzači na výberové konanie nemohli dopredu cielene pripraviť, ale priamo na ňom predviedli, čo v nich skutočne je. Hneď na začiatku výberu im odoberú hodnosti a mená, počas plnenia disciplín sú z nich len „čísla“. Celý výber je aj pod dohľadom hlavného psychológa Ozbrojených síl SR mjr. Miroslava Čápeka, mimochodom odchovanca žilinských výsadkárov. Výber ukončia v stredu na budúci týždeň, už v ňom pokračuje len 14 uchádzačov. Žiaden zo záujemcov si nespôsobil vážnejšie zranenie, ale niektorí mali menšie zdravotné problémy, s ktorými skončili na ifúziách.

 O náročnosti výberu svedčí jedna z disciplín, na ktorú budú vojaci určite dlho spomínať. „Išlo o tzv. 3D scenár," vysvetlil Pažický. Najprv ich nechali oddychovať v podzemnej Combat strelnici. Odtiaľ ich „vypúšťali“ na trať, na ktorej plnili úlohy podľa spomínaného scenára a ten sa pri každom výbere mení. Obsahuje prvky streľby, logické úlohy a fyzický kontakt s protivníkom. „Niektorým v tej chvíli inak jednoduché úlohy robili problém, keďže už podstúpili fyzicky aj psychicky náročnú časť úlohy,“ konštatoval Pažický. Vojaci musia napríklad vyliezť po vratkom rebríku na vežu do výšky 25 metrov, odkiaľ sa spúšťajú po lane. Neľahkou úlohou bolo aj preplávanie 100 metrového úseku vo vode Vodného diela Žilina v maskáčoch a kanadách.

5. pluk špeciálneho určenia plní špeciálne operácie: špeciálny prieskum a pozorovanie, úderné akcie, vojenskú asistenciu, vybrané úlohy asistenčných operácií, poskytovanie špecialistov a protiteroristickú činnosť.

 

Zdroj: SITA


Výber k pluku v záverečnej fáze IVýber k pluku v záverečnej fáze IVýber k pluku v záverečnej fáze IVýber k pluku v záverečnej fáze IVýber k pluku v záverečnej fáze IIVýber k pluku v záverečnej fáze IIVýber k pluku v záverečnej fáze IIVýber k pluku v záverečnej fáze IIVýber k pluku v záverečnej fáze IIIVýber k pluku v záverečnej fáze IIIVýber k pluku v záverečnej fáze IIIVýber k pluku v záverečnej fáze IIIVýber k pluku v záverečnej fáze IVVýber k pluku v záverečnej fáze IVVýber k pluku v záverečnej fáze IVVýber k pluku v záverečnej fáze IVVýber k pluku v záverečnej fáze VVýber k pluku v záverečnej fáze VVýber k pluku v záverečnej fáze VVýber k pluku v záverečnej fáze VVýber k pluku v záverečnej fáze VIVýber k pluku v záverečnej fáze VIVýber k pluku v záverečnej fáze VIVýber k pluku v záverečnej fáze VIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIIVýber k pluku v záverečnej fáze VIIIVýber k pluku v záverečnej fáze IX

Autor: SITA , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 19.07.2010
Čítanosť: 46940
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share