Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Odberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany Hrivňákovej


Odberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany Hrivňákovej

Pandémia koronavírusu nás sužuje už takmer rok. Znížiť jej dopady malo v uplynulých týždňoch plošné testovanie v meste Nitra.

Desiatky odberových miest po celom meste mali po výbornej skúsenosti z jesenného celoslovenského testovania pod palcom aj tentoraz príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Svoju prácu opäť odviedli na 100 percent, no nestalo by sa tak, nebyť ochoty dobrovoľníkov z radov občanov mesta, ktorí neváhali priložiť ruku k spoločnému dielu. Stovky lekárov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov počas troch predĺžených víkendov po sebe testovali tých, ktorým záleží na svojom zdraví a zdraví svojho najbližšieho okolia, ktorí si ctia zodpovednosť a svojím konaním chceli tiež pomôcť zvrátiť dôsledky pandémie a znížiť čísla pozitívnych v našom meste.

Oproti celoslovenskému testovaniu sa medzi testovanými nachádzalo oveľa menej „hundrošov“. To je veľmi dobrá správa, ktorá hovorí o tom, že v priebehu pár týždňov ľudia pochopili, že náš spoločný nepriateľ je silný a porazíme ho iba, ak budeme všetci ťahať za jeden koniec povrazu. Pre mnohých sú opatrenia obmedzujúce, ale čím skôr eliminujeme silu vírusu, tým skôr odľahčíme vyťažené nemocnice a zdravotníkov a o to skôr sa vrátime do čias spred marca 2020. Aj preto bola nálada počas plošného testovania pozitívna a výsledky prevažne negatívne. Celý proces urýchlilo používanie aplikácie, ktorú nevyužívali iba mladšie ročníky. Nie raz sa stalo, že administrátorov pri registrácii na odbernom mieste s QR kódom prekvapili aj ľudia z kategórie 65+.

Ja som  vďačná za príležitosť spoznať  výnimočné ženy z odberového tímu, ktorý pôsobil v Dome Matice slovenskej. Ten pocit spolupatričnosti a ochoty pomôcť tieto úžasné ženy, ktoré vám v skratke chcem predstaviť, dokázali nielen počas testovania ale aj pri príprave tohto článku, ktorý vytvorili spoločne ako tím.

Prvý kontakt mali občania pri registrácii s Monikou, ženou, ktorá prišla každý jeden víkend, obliekla overal a bez akýchkoľvek rečí sadla za tablet, otvorila okno a vítala ľudí, ktorí sa prišli otestovať. Z niektorých bolo cítiť nahnevanie, z iných únavu...Jeden znak však mali podobný. Všetci boli veľmi disciplinovaní, navzájom sa prepúšťali v rade keď videli iného so zdravotným problémom, prípadne tehotnú mamičku. Napriek všetkej tej pochmúrnosti situácie na ktorej nepridávalo ani počasie, ostali ľudia ľuďmi.

S našou harmonickou Petrou, inštruktorkou jogy, vytvorili neodlučiteľnú dvojicu, ktorá sa postarala nielen o rovnováhu, vyváženosť a  spokojnosť celého odberového tímu ale aj o dobrú náladu, ktorou sme sa vždy a rady nechali od nich nakaziť. Janka, úžasná doktorka, ktorá trpezlivo 300x denne zopakovala „najprv vyfúkať nos, potom dezinfikovať ruky!“ Prišla vždy keď nemala službu v nemocnici. Prišla, aby pomohla , aby nevidela ako jej každý týždeň mizne 5 a viac pacientov z databázy. Pracuje na oddelení diabetológie a má pod svojimi ochrannými krídlami práve tú najzraniteľnejšiu skupinu ľudí. Kika, pravá ruka našej Janky. Mladučká žena, ktorá ťahá v práci 12tky, pečie torty po víkendoch, aby raz mohla užívať život aký prislúcha mladosti, cestovať a mať rodinu. Aj tá prišla, lebo chcela pomôcť. Lucka bola ďalším prínosom pre náš tím v dňoch kedy Kika nemohla prísť. Veselá kopa, nič nebol problém, všetko išlo ako švajčiarske hodinky. Hneď vedľa nich mala svoj meter štvorcový Niki. Bez pardónu odrátava 15 minút. Neexistuje že by niekto čakal menej než treba pre správny výsledok. Je pedantná a pomáha kde cíti že má zakročiť. V skratke žena so srdcom na pravom mieste.

A ja som  vďačná za túto príležitosť spoznať každú jednu z nich. Zarosené štíty, príliš malé, alebo príliš veľké rukavice, teploty pod mrazom, dýchanie cez dve rúška, trpezlivé vysvetľovanie, obliekanie a zas vyzliekanie, rôzne osudy, životy, názory, presvedčenia, kopec skvelej zábavy a hlavne spoločný cieľ, ktorým bolo vrátiť zdravie a život do Nitry.


Odberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany HrivňákovejOdberné miesto č.10 z pohľadu por. Zuzany Hrivňákovej

Autor: por. Zuzana Hrivňáková , Foto: rtm. Igor Boško - Dátum: 01.02.2021
Čítanosť: 3094
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share