Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Február 2021
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728


Vyhlásenie o prístupnosti

Deň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke Nitra


Deň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke Nitra

Dňa 11. novembra 2020 sa na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárciach konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 102. výročia ukončenia I. svetovej vojny a dňa vojnových veteránov pod príznačným názvom „Červené maky“, ktorý si už tradične spolu so zúčastnenými uctili aj vojaci z protilietadlovej raketovej brigády a 12. mechanizovaného práporu, pod velením veliteľa posádky plukovníka Jozefa Paňka.

Na spomienkovom stretnutí, ktoré sa konalo v dôsledku aktuálnej epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou COVID-19 v obmedzenom počte, sa na pietnom akte zúčastnili len hlavní zástupcovia posádky Nitra, zástupcovia Zväzu vojakov Slovenskej republiky a Klubu vojenskej histórie Nitra. Atmosféru pietneho aktu umocnil prednes básne „Na flámskych poliach“ v podaní pána Slavomíra Fialku z Klubu vojenskej histórie.

Pietnemu aktu kladenia vencov, ktorý je prejavom úcty a uznania k súčasným veteránom a zosnulým vojakom, predchádzala údržba cintorína, na ktorej sa aktívne podieľajú obidva útvary v posádke Nitra. Aj takýmto spôsobom udržiavame tradície a spomienky na obete 1. svetovej vojny.

Vojenský cintorín v Mlynárciach je unikátny tým, že sú tu pochovaní vedľa seba vojaci rôznych národností a vierovyznania. Je tu celkom 437 hrobov. Podľa záznamov sú v nich pochovaní Poliaci, Česi, Srbi, Chorváti, Rusi, Rumuni, Maďari, Taliani, Nemci, Rakúšania, Slováci a 9 neznámych vojakov. Je tu pochovaný aj vojenský kurát kapitán Zdrálek, na ktorého hrobe stojí socha vojaka, dielo sochára Júliusa Bártfaya z roku 1924.

 


Deň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke NitraDeň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke NitraDeň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke NitraDeň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke NitraDeň vojnových veteránov - „Červené maky“ v posádke Nitra

Autor: plrb , Foto: por. Jaroslav Vavrica - Dátum: 11.11.2020
Čítanosť: 4715
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share