Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Slávnostné privítanie jednotky UNFICYP v Nitre


Slávnostné privítanie jednotky UNFICYP v Nitre

Dňa 3.10.2019 sa v priestoroch výstaviska Agrokomplex v Nitre konalo slávnostné privítanie jednotky po návrate z vojenskej operácie UNFICYP. Po pôsobení na Cypre sa vrátilo k materským útvarom 202 profesionálnych vojakov, z toho 19 žien.

Slávnostného nástupu sa zúčastnil náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko, veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Ľubomír Svoboda, veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jindřich Joch, velitelia podriadených útvarov Vzdušných síl OS SR, veliteľ Strategického centra krízového manažmentu plukovník gšt. Štefan Kováč a ďalší zástupcovia jednotlivých zložiek OS SR, zástupcovia štátnej a miestnej samosprávy, zástupcovia klubov vojenských dôchodcov, ďalší pozvaní hostia a samozrejme rodinní príslušníci vracajúcich sa vojakov. Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť pôsobenia vojakov na Cypre a poďakoval za vzorné plnenie úloh, čím profesionálni vojaci príkladne reprezentovali OS SR počas ich pôsobenia v zahraničí. Ôsmim príslušníkom jednotky UNFICYP bola udelená za mimoriadne zodpovedný prístup  disciplinárna odmena - vecný dar. Pamätný kríž Vojnového veterána bol udelený 139 vojakom a všetkým profesionálnym vojakom z rotácie bola udelená Medaila za službu v mierových a pozorovateľských misiách.  

Hlavnou úlohou misie UNFICYP je dohľad nad dodržiavaním „Status Quo“ opozičnými silami na čiarach zastavenia paľby z roku 1974, ktoré tvoria hranice nárazníkového pásma a prispieť k udržaniu a obnove práva, poriadku a návratu do normálneho stavu. Na plnenie úloh na Cypre bolo v  septembrovej rotácii vyslaných pod velením podplukovníka Rudolfa Rusnáka 200 profesionálnych vojakov OS SR, z toho 24 žien.


Slávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v NitreSlávnostné privítanie jednotky UNFICYP v Nitre

Autor: rtn. Mgr. Lenka Ostrovská , Foto: rtm. Igor Boško, rtm. Jozef Járek - Dátum: 04.10.2019
Čítanosť: 3423
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share