Preskocit navigáciu

MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku


MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku

V termíne od 11.5.2019 do 17.5.2019 sa v priestoroch výcvikovej základne chorvátskych ozbrojených síl Kovčanje, Mali Lošinj uskutočnila medzinárodná aktivita príslušníkov štábu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT). Uvedenej aktivity pod názvom „Sharp Lynx 2019“ sa zúčastnilo 66 príslušníkov zo 4 členských krajín Česka, Chorvátska, Poľska a Slovenska ako aj 1 pozorovateľ zo Španielska a 2 z Gruzínska. Slovensko vyslalo 13 príslušníkov Vojenskej polície.

Pre Slovensko je tento rok špecifický, nakoľko po štyroch rokoch dve kľúčové funkcie práporu zastávajú Slováci. Veliteľom práporu je mjr. Jaroslav Slančík a veliacim poddôstojníkom nrtm. Marcel Fraňo.

Hlavným cieľom tejto aktivity bolo vykonávanie činnosti v rámci vojenského rozhodovacieho procesu, kde nosnou úlohou bolo vydanie operačného rozkazu pre podriadené jednotky k vykonaniu zabezpečenia ochrany a sprevádzania vojenských konvojov „Mobility Support“.

Prínosom počas tejto aktivity boli aj rady zo strany príslušníkov Centra výnimočnosti Vojenskej polície (NATO MP CoE) hlavne v rozhodovacom procese. Vytýčené úlohy boli v plnej miere splnené.

Účasť príslušníkov Vojenskej polície v spoločnom medzinárodnom zoskupení NATO MNMPBAT má vysoký prínos z dôvodu vzájomnej výmeny skúsenosti medzi príslušníkmi jednotlivých členských krajín tohto zoskupenia. Spoločné budovanie a rozširovanie policajných činností má za následok pozitívny rozvoj jednotlivých oblastí a spôsobilostí vojenskej polície.


MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku MNMPBAT – cvičenie „Sharp Lynx 2019“ v Chorvátsku

Autor: VP , Foto: VP - Dátum: 05.06.2019
Čítanosť: 7761
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share