Preskocit navigáciu

Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť


Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť

Centrum výcviku Lešť a jeho výcvikové zariadenia sa v poslednom období stali podľa riaditeľa správy manažmentu podplukovníka Ľuboša Guľáša veľmi vyhľadávanými zo strany mnohých armád NATO. Armáda Českej republiky nie je výnimkou. V posledný novembrový týždeň si inštruktori Veliteľstva výcviku – Vojenskej akadémie (VeV-VA) Vyškov v streleckých výcvikových zariadeniach precvičovali streľbu.
Náčelník skupiny výuky taktickej prípravy mechanizovaného vojska Vojenskej akadémie Vyškov kapitán Radim Kříž, ktorý viedol českých inštruktorov približuje: “ Naším cieľom je naučiť inštruktorov boju v zastavaných priestoroch pri cvičení s bojovou streľbou. Aby vedeli v takýchto situáciách ovládať zbrane, pohybovať sa v danom priestore. Prečo práve Centrum výcviku Lešť? Lebo v Českej republike nie je momentálne také zariadenie k dispozícii, kde by bolo možné cvičiť v uzatvorených priestoroch s bojovou muníciou.“
Spoločne so svojimi kolegami inštruktormi z Vyškova i niektorých útvarov Armády ČR si na Lešti vyskúšali podmienky. Okrem iného aj preto, lebo plánujú v budúcnosti práve na Lešti organizovať vyšší stupeň streleckého kurzu inštruktorov. S podmienkami boli veľmi spokojní. Podľa kapitána Kříža i nadporučíka Romana Novotného, ktorý je starší inštruktor výuky taktickej prípravy VA Vyškov ich zámeru vyhovuje aj celé zázemie, ktoré na Lešti našli. Pozitívne ich oslovila aj ústretovosť a prístup zo strany príslušníkov Centra výcviku Lešť.
„Preto po návrate do Vyškova budeme odporúčať, aby sme mohli spomínané kurzy organizovať práve na Lešti,“ spokojne konštatujú kapitán Kříž i nadporučík Novotný. Veliteľstvo výcviku – Vojenská akadémia (VeV-VA) Vyškov je predurčená najmä k organizácii a uskutočňovaniu základnej, odbornej a špeciálnej prípravy, kariérneho vojenského vzdelávania a výcviku dôstojníkov, práporčíkov a rotmajstrov a prípravy príslušníkov Aktívnych záloh. Je rezortným vzdelávacím a výcvikovým zariadením Ministerstva obrany Českej republiky a je priamo podriadená náčelníkovi Generálneho štábu Armády ČR.


Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku LešťSpokojní českí inštruktori v Centre výcviku LešťSpokojní českí inštruktori v Centre výcviku LešťSpokojní českí inštruktori v Centre výcviku LešťSpokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 2Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 2Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 2Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 2Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 3Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 3Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 3Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 3Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 4Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 4Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 4Spokojní českí inštruktori v Centre výcviku Lešť 4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 03.12.2018
Čítanosť: 8065
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share