Preskocit navigáciu

Veliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na Slovensku


Veliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na Slovensku  

Počas týchto dní navštívil veliaci poddôstojník Národnej Gardy štátu Indiana CSM James R. Gordon, v sprievode hlavného poddôstojníka (HPoD) OS SR štábneho nadrotmajstra Vladimíra Beluša, veliteľstvo vzdušných síl (VzS) OS SR vo Zvolene, kde ho prijal náčelník štábu VzS plukovník Pavol Tököly. Ten sa počas stretnutia zaujímal o súčasnú spoluprácu, ako i o ďalšie možnosti spoločného výcviku s príslušníkmi Národnej Gardy Indiana.

CSM Gordon následne navštívil roty rádiolokačného a rádiotechnického prieskumu, kde mu boli vysvetlené úlohy a postavenie jednotiek v rámci systému NATINAMDS.

Návšteva pokračovala v priestoroch vrtuľníkového krídla Prešov, kde delegáciu Národnej Gardy Indiana prijal zástupca veliteľa podplukovník Peter Kríž. Veliaci poddôstojník vrtuľníkového krídla nadrotmajster Marek Sukovský počas krátkej prezentácii predstavil zloženie a úlohy útvaru a delegácia sa odobrala do priestorov letiska, kde si prezreli vrtuľníky UH-60M Black Hawk.

V piatok 3. augusta sa CSM Gordon s delegáciou presunul do priestorov práporu ISTAR, kde sa stretol s veliteľom práporu podplukovníkom Dušanom Cisárom.

Za účasti HPoD OS SR, oboch veliacich poddôstojníkov síl štábneho nadrotmajstra Rastislava Bodnára a štábneho nadrotmajstra Petra Kuku a veliaceho poddôstojníka 5.pŠU štábneho nadrotmajstra Martina Boháčika, v rámci pracovného rokovania hľadali ďalšie možnosti pri spoločnom výcviku a príprave personálu zameranú na zoskoky a vysadzovanie z vrtuľníkov UH-60M Black Hawk pre príslušníkov 5.pŠU, práporu ISTAR a padákovej služby VzS.

 Súbežne počas týchto dní delegácie rokovali o ďalších možnostiach spoločného výcviku v oblasti vzdelávania poddôstojníkov so zameraním na rozšírenie už vykonávaného kurzu operačného plánovania pre poddôstojníkov vykonávaného inštruktormi Národnej Gardy Indiana a hľadaní ďalších možností pre spoločný výcvik. Jedným z výsledkov pracovného rokovania je napríklad kurz pre príslušníkov OS SR na novo zavádzané rádiové stanice HARRIS. Za OS SR sa rokovania zúčastnili veliaci poddôstojník ZaVaMD Martin štábny nadrotmajster Miroslav Ferenc a veliaci poddôstojník Bbz Trenčín štábny nadrotmajster Milan Pavlík.

Na záver pracovnej návštevy si hlavný poddôstojník OS SR a veliaci poddôstojník Národnej Gardy Indiana poďakovali za doterajšiu spoluprácu, zabezpečenie tejto zahraničnej návštevy a stanovili si priority a úlohy, ktoré stoja pred poddôstojníckymi zbormi v ďalšom období.


Veliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na SlovenskuVeliaci poddôstojník z Indiany na pracovnej návšteve na Slovensku

Autor: nrtm. Kucaj , Foto: autor - Dátum: 06.08.2018
Čítanosť: 5877
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share