Preskocit navigáciu

Letci ukončili svoje pôsobenie na cvičení MACE XIX 2018


Letci ukončili svoje pôsobenie na cvičení MACE XIX 2018

Dňa 27. júla 2018 bolo posledným odletom nemeckého lietadla Learjet 40 z Leteckej základne Sliač ukončené dvojtýždňové medzinárodné letecké cvičenie MACE XIX. Toto cvičenie, ktoré trvalo v dňoch 16. - 27. júla 2018, bolo už tretím cvičením svojho druhu organizovaným v Slovenskej republike. Zapojilo sa doň 19 krajín s viac ako dvoma desiatkami leteckej techniky a bolo zamerané na výcvik osádok prostriedkov protivzdušnej obrany s kompletmi S-300, 2K12KUB, prekonávanie protivzdušnej obrany lietadlami koaličných síl a pôsobenie letectva za využívania prostriedkov aktívneho rušenia a pasívneho prieskumu. Taktické krídlo Sliač hostilo príslušníkov krajín Francúzska (Dassault Rafale), Dánska (F-16 Fighting Falcon, C-130J Hercules), Fínska (F-18 Hornet), Nórska (Dassault DA-20 Falcon), Nemecka (Learjet 40) a Talianska (C-27J Spartan). Z domovských základní sa cvičenia zúčastnili aj lietadlá F-16 Fighting Falcon z Poľska a JAS-39 Gripen spolu s C-295 CASA z Českej republiky.

V pondelok 16. júla 2018 bola ukončená prípravná fáza cvičenia, v ktorej si cvičiace jednotky pripravovali pozície pre cvičenie, a začala sa vykonávacia fáza cvičenia. Tá bola rozdelená do dvoch letových týždňov od 16. - 20. júla a od 23. - 27. júla 2018. Počas prvého letového týždňa lietali z Taktického krídla Sliač lietadlá s Dánskymi, Fínskymi, Francúzskymi a Nórskymi vlajkami a počas druhého letového týždňa bolo možné vidieť vo vzduchu lietadlá z Českej republiky, Nemecka, Poľska a Talianska. Nechýbali ani naše stíhacie lietadlá MiG-29. V tomto týždni pokračoval výcvik v nadväznosti na prvý týždeň, kedy si všetky národy precvičovali aliančné postupy vedenia operácií a spoločne naberali cenné skúsenosti zo vzájomnej spolupráce.

Všetky vzlety a pristátia leteckej techniky sa vykonávali z Leteckej základne Sliač. Spolu s posádkami zahraničných krajín cvičili aj slovenské lietadlá MiG-29. Cvičenie takýchto rozmerov si vyžaduje dôslednú prípravu. Možno by sa zdalo, že na cvičení sa podieľal len letecký personál, ale opak je pravdou. Všetky súčasti taktického krídla boli v tomto období maximálne vyťažené. Takmer každý príslušník krídla sa na tomto cvičení podieľal, či už aktívne počas cvičenia alebo počas príprav. Cvičenie zabezpečovali takmer všetky súčasti krídla od administratívneho a zdravotníckeho zabezpečenia, logistického vybavenia, dopravy, zabezpečenia spojovacími a informačnými prostriedkami až po zabezpečenie lietadiel palivom a technickými plynmi ako dusík, kyslík a stlačený vzduch. Počas cvičenia bolo pre lietadlá, ktoré sú vybavené hákom pre pristátie, zabezpečené  v pohotovosti záchytné lano systému BAK 12. Intenzita vzletov a pristátí počas cvičenia bola vysoká, čo pocítili hlavne riadiaci letovej prevádzky na stanovisku veža a radar. V zvýšenej pohotovosti bola aj vojenská hasičská jednotka krídla, ktorá bola pripravená zasiahnuť v prípade núdze. Význam tohto cvičenia je nesmierny. Pretože nielen lietajúce posádky, ale aj pozemný personál, ktorý sa na tomto cvičení podieľal, technici, inžinieri, riadiaci letovej prevádzky a zabezpečovací personál, sa zdokonalili precvičovaním štandardných operačných postupov, ale i odbornej angličtiny.

Dôkazom toho, že cvičenie dopadlo na výbornú, bola aj odozva zahraničných hostí. Kapitán Saku „Danny“ Lipsonen z Fínskych vzdušných síl, ktorý mal na zodpovednosti plánovanie letových misií, počas rozhovoru s veliteľom Taktického krídla Sliač plukovníkom Vladimírom Lisým vyjadril svoju vďačnosť slovami: „Počas mojej kariéry som mal možnosť navštíviť letecké základne po celom svete. Podpora hostiteľskej krajiny však nikde inde nebola taká kvalitná ako v Taktickom krídle Sliač. Na čom sme sa dohodli, to platilo, na každú požiadavku sa vám podarilo nájsť riešenie. Už teraz sa teším na ďalšiu spoluprácu s našimi Slovenskými partnermi.“  Podplukovník Francúzskych vzdušných síl Laurent Savio podčiarkol, že už pred príchodom na Slovensko bol informovaný bývalými veliteľmi francúzskych jednotiek, ktoré sa v minulosti zúčastnili cvičenia MACE, že na Sliači majú skutočne kvalitný personál a zabezpečenie o čom sa aj na vlastné oči osobne presvedčil. Svoju spokojnosť vyjadrili aj ostatní predstavitelia zahraničných kontingentov, keď vyzdvihli profesionalitu, priateľskosť, odbornosť a neúnavnú ochotu príslušníkov Taktického krídla Sliač. Mnohí zo zahraničných účastníkov nosili na svojich uniformách dvojvlajky - svoju národnú a slovenskú vlajku.

Zadosťučinením pre všetkých, ktorí prišli do kontaktu so zahraničnými účastníkmi cvičenia, bol aj fakt, že všetkým sa Slovensko veľmi páčilo a plánujú sa sem vrátiť na dovolenky aj so svojimi rodinami, aby si mohli naplno vychutnať krásy našej krajiny. Takéto závery nám robia výbornú reklamu Slovensku vo svete.

Hlavným cieľom cvičenia MACE XIX bolo zvýšiť pripravenosť jednotiek Vzdušných síl OS SR pri organizácii a vedení bojovej činnosti v súčinnosti s jednotkami letectva a protivzdušnej obrany štátov NATO. Hlavným cieľom Taktického krídla Sliač počas cvičenia bolo zvýšiť schopnosti pilotov v prepadoch vzdušných cieľov. Počas týchto dvoch týždňov absolvovali piloti lietadiel MiG-29 misie vzdušných bojov proti dánskym F-16, fínskym F-18 aj francúzskym Dassault Rafale. Každá možnosť nácviku vzdušného boja so zahraničnými partnermi je pre našich pilotov neoceniteľnou kvalitatívnou skúsenosťou.

Úlohou, ktorá vyplýva z medzinárodných záväzkov našej krajiny, bola aj podpora hostiteľskej krajiny. Táto úloha znamenala pre Taktické krídlo Sliač plnohodnotne zabezpečiť kontingenty krajín NATO celkovou logistickou podporou s ohľadom na technické zabezpečenie, komunikačné a informačné systémy a kancelárske a skladovacie priestory. Túto úlohu v plnom rozsahu reálne precvičovali príslušníci krídla
a zvládli to excelentne.

Cvičenie MACE XIX prebiehalo aj v priestoroch Centra výcviku Lešť. Tu boli prítomné pozemné systémy protivzdušnej obrany s operátormi z protilietadlovej raketovej brigády Nitra, ktorí mali možnosť precvičiť si postupy a procedúry plánovania, prípravy a vedenia boja v nových postaveniach, ako aj zameriavania cieľov počas rôznych profilov letu.

Veľké poďakovanie patrí príslušníkom Taktického krídla Sliač majorovi Ľubomírovi Tatarkovi a nadporučíkovi Jánovi Dujčákovi, ktorí ako styční dôstojníci zabezpečovali koordináciu cvičenia na pôde Taktického krídla Sliač. Zo vzdušných síl patrí poďakovanie hlavne majorovi Tomášovi Schóberovi zodpovednému za koordináciu cvičenia z úrovne nadriadeného stupňa. Vďaka patrí aj nadporučíkovi Martinovi Paľuvovi a poručíkovi Marekovi Bobčekovi z letovej operačnej skupiny Taktického krídla Sliač zodpovedným za plánovanie letových operácií. Vďaka patrí tiež aj kapitánovi Danielovi Marhevkovi zodpovednému za logistickú podporu. Nesmieme zabudnúť aj na všetkých príslušníkov Taktického krídla Sliač, ktorí boli nenahraditeľnou súčasťou perfektnej súhry a bezproblémového fungovania medzinárodného cvičenia MACE XIX.


Cvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie MACE XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončenéCvičenie Mace XIX úspešne ukončené

Autor: mjr. Ľubomír Tatarka, npor. Ján Dujčák, npor. Peter Tkáč , Foto: čat. Martin Nosál - Dátum: 01.08.2018
Čítanosť: 6290
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share