Preskocit navigáciu

Minister Gajdoš odovzdal vojakom ďalšie dva vrtuľníky Black Hawk, využívať ich budú aj na pomoc v krízových situáciách


Minister Gajdoš odovzdal vojakom ďalšie dva vrtuľníky Black Hawk, využívať ich budú aj na pomoc v krízových situáciách

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v priestoroch Vrtuľníkového krídla v Prešove slávnostne odovzdal vojakom do užívania dva nové viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Súčasťou výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl SR sú tak už 4 vrtuľníky tohto typu, pričom prílet ďalších 5-tich je očakávaný v priebehu nasledujúceho roka. 
 
„Verím, že aj tieto ďalšie dva vrtuľníky budú spoľahlivo plniť úlohy nielen v rámci výcviku, ale predovšetkým v prospech našich občanov v rámci domáceho krízového manažmentu, čiže pri riešení rôznych krízových situácií,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M disponujú rozšíreným vybavením: „Súčasťou výbavy týchto vrtuľníkov je napríklad už aj žeriav, “fast rope”, či systém prídavnej palivovej nádrže. Zároveň sú predpripravené modulom na hasenie a po doplnení bambi-vakmi a vycvičení posádok môžu teda rovnako ako Mi-17 hasiť lesné požiare v ťažko dostupných terénoch,“ dodal. 
 
Šéf rezortu obrany ďalej zdôraznil, že vzdušné sily majú v súčasnosti pripravených v rôznom stupni vycvičenosti 6-dvojčlenných posádok vrtuľníkov UH-60M. „Ďalšie tri posádky sa v súčasnosti školia v Spojených štátoch amerických,“ doplnil. 
 
„Nová bojová technika nielen vo vzdušných silách môže skutočne výrazne zvýšiť obranyschopnosť našej vlasti. Som presvedčený, že po naplnení celého kontraktu bude toto krídlo jednou z najlepších bojových jednotiek v rámci Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.
 
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Daniel Zmeko poďakoval rezortu obrany za úsilie, ktoré vynakladá v prospech modernizácie ozbrojených síl. „Chcem všetkých ubezpečiť, že táto nová letecká technika bude plnohodnotne využitá v prospech obrany štátu a pomoci občanom v rôznych krízových situáciách,“ dodal a zároveň poprial príslušníkom Vzdušných síl OS SR veľa šťastných letových hodín. Veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Ľubomír Svoboda rovnako ocenil, že vzdušné sily majú k dispozícii už štyri nové moderné vrtuľníky. “Prvé dva, dodané v minulom roku, už nalietali 640 hodín a môžem povedať, že sme plne pripravení na plnenie úloh,” dodal.

Obstaranie viacúčelových vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk sa realizuje prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Millitary Sales). V celkovej hodnote 261 miliónov amerických dolárov je okrem ceny vrtuľníkov zahrnutá aj dvojročná logistická podpora, výcvik leteckého a technického personálu, a výdavky spojené s prepravou vrtuľníkov na územie Slovensko republiky.


111122224

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 20.07.2018
Čítanosť: 5753
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share